Enligt mäklaren som sålde villan är branden ingen större katastrof då den nye ägaren – som ännu inte fått tillträde – ändå har tänkt renovera. Foto: Mitt i

Polisen: ”Vi har gjort vissa fynd”

Natten till fredagen eldhärjades Harry Scheins villa, som varit del av en utdragen arvstvist. Polisen tror att branden var anlagd. – Det finns flera faktorer som pekar på det, säger Lars Byström på länskriminalen.

  • Publicerad 00:00, 28 feb 2012

Larmet kom in 04.04 på fredagsmorgonen. Det kom rök från den sjövilla på Kevinge strand där Harry Schein bodde fram till sin död. När brandkåren kom till platsen var branden redan fullt utvecklad. Räddningsarbetet pågick under hela morgonen.

Enligt Anette Bäcklin, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar, ska branden ha startat i källaren och spridits sig via en gavel upp till vinden.

– Huset är totalförstört, säger Anette Bäcklin.

Polisens fattade snabbt misstankar om att branden var anlagd.

– Det finns flera faktorer som pekar på det, säger Lars Byström informationsansvarig på länskriminalen i Stockhom.

En förundersökning om mordbrand är inledd. Polisens tekniker var klara vid lunchtid lördags och uppges ha gjort vissa fynd. Lars Byström vill inte berätta vad de gjort för fynd, men enligt tidningen Expressen ska teknikerna ha hittat petflaskor vid huset.

Huset har stått tomt sedan författaren och företagaren Harry Scheins bortgång 2006. Efter hans död startade en arvtvist om hans förmögenhet på 27 miljoner kronor. I ett första testamente lämnade han allt till sin älskarinna Eva Fischer. Men snart hittade en hushållerska ytterligare ett testamente, fasttejpat under ett bord i villan. Enligt det nya testamentet ville Harry Schein att hans grannar paret Baldring skulle ärva honom.

Efter en lång rättsprocess satte i somras högsta domstolen punkt för tvisten. Det nya testamentet bedömdes inte vara giltigt och arvet gick till Eva Fischer.

Hon lade ut villan på Kevinge strand till försäljning med ett utropspris 13 miljoner kronor. Villan såldes också i höstas, men tillträdesdatum sattes långt fram och affären är därför ännu inte avslutad.

Vad den slutliga köpesumman landade på vill mäklaren som sålde huset inte svara på.

– Det är flera olika affärer inblandade så det är inte så lätt att svara på, säger Per Lundman på mäklarfirman Vincent Forssbeck.

Vem som köpt vill han inte heller avslöja. Men han tycker inte att branden är någon större katastrof.

– Jag tror det här kommer gå att renovera, vilket den nye ägaren ändå tänkte göra. Huset har ju äldre standard, säger han.

Det finns ingen misstänkt för mordbranden.

Polisen har pratat med grannar i området, för att höra om de sett något. Till Aftonbladet säger grannen Björn Baldring:

”Såna här saker är fruktansvärda. Vi ringde brandkåren, men någon annan hade hunnit före.”

I ett annat hus i närheten av Harry Scheins eldhärjade villa bor en företagsledare som sedan en tid lever under mordhot. I samband med branden höjdes bevakningen utanför dennes hus. När Lokaltidningen går förbi sitter två poliser i en målad polisbil utanför.

Ser ni något samband mellan hoten och branden i Scheins villa?

– Vi kommenterar inte hotbilder, säger Lars Byström.

Lokaltidningen Mitt i har förgäves försökt att nå Eva Fischer för en kommentar.