Caroline Edberg råder dig att ställa in stegen. Foto: Mostphotos

Polisen varnar: Tjuvarna lånar din stege

Lämnar du stegen framme efter att du plockat äpplen eller fixat med huset? – Bjud inte på det, säger Caroline Edberg kommunpolis i Norrort. Fallen där inbrottstjuvar använt stegen ökar.

  • Publicerad 15:39, 10 okt 2018

Polisen varnar villaägare i hela polisområde Stockholm nord, där bland annat Vallentuna ingår, för att lämna stegen på tomten. Inbrottstjuvarna använder stegen för att ta sig upp på övervåningen. Sedan lyfter de bort hela fönsterkassetten eller bryter upp fönstret med en kofot eller liknande.

– Ställ in eller spänn fast stegen.

Caroline Edberg, polis

 – Det har varit en ökning av det här den senaste tiden. Och det gäller flera kommuner, ja hela Stockholm nord, säger Caroline Edberg på Täby lokalpolisområde, där Vallentuna ingår.

Hon tycker att det är onödigt att låta stegar stå framme när de inte används.

– Det är bra om man låser in stegarna eller spänner fast dom, så att man inte bjuder inbrottstjuvarna på det, säger hon.

I Sollentuna skedde tio inbrott i helgen, men det är oklart hur många som skedde med stege. Om ökningen beror på att många har stegar ute just nu, vet inte polisen. Vid den här tiden på året är det generellt så att inbrotten ökar.

I Vallentuna har kommunpolis Stefan Dahlgren ännu inte fått in några anmälningar om villainbrott med stegar. Faktum är att det under september i år anmäldes färre villainbrott, 8 stycken, mot under samma period 2017 då 11 anmäldes. Året dessförinnan, 2016 anmäldes 7 villainbrott och 2016 anmäldes 6 stycken.