Mattias Tilllberg, kommunpolis i Österåker och Vaxholm, råder dig att ställa in stegen. Foto: Mitt i

Polisen varnar: Ställ inte fram stegen

Lämnar du stegen framme efter att du plockat äpplen eller fixat med huset? – Bjud inte på det, säger polisen. Fallen där inbrottstjuvar ”lånat” stegen ökar.

  • Publicerad 20:06, 14 okt 2018

Polisen varnar villaägare i hela polisområde Stockholm nord, där Österåker och Vaxholm ingår, för att lämna stegen på tomten. Inbrottstjuvarna använder stegen för att ta sig upp på övervåningen. Sedan lyfter de bort hela fönsterkassetten eller bryter upp fönstret med en kofot eller liknande.

Lås fast stegen

Mattias Tillberg, polis

 – Vi har sett att tjuvar ofta använder stegar för att göra inbrott. Många har larm på undervåningen men ofta är inte övervåningen larmad och det känner tjuvarna till, säger Mattias Tillberg, kommunpolis i Österåker och Vaxholm.

Inbrott i grannkommunen i helgen

En villaägare i Stocksund i grannkommunen Danderyd drabbades av fullbordat inbrott någon gång mellan fredag och lördag. Inbrottstjuvarna klättrade med hjälp av villaägarens egen stege till andra våningen där de kunde öppna ett sovrumsfönster. Vad som blev stulet är ännu oklart.

Mattias Tillberg avråder därför från att låta stegar stå framme när de inte används, så de inte utnyttjas vid inbrott i det egna eller någon grannes hus.

– Det är därför vi har gått ut och varnat, så att man inte har sin stege så lättillgänglig utan kanske låser fast den i stället, säger han.

Järfälla är särskilt drabbat. Om ökningen beror på att många har stegar ute just nu, vet inte polisen.  Vid den här tiden på året är det generellt så att inbrotten ökar.