Bildelstjuvarna som härjar i hela Bromma riktar in sig på ett par modeller. "I första hand BMW men även Mercedes", säger Tommy Stiernerlantz, kommunpolis i Bromma. Foto: Mostphotos

Polisen varnar: Kraftig ökning av bildelsstölder i Bromma

Återigen har bildelsstölderna ökat kraftigt i Bromma. På fem dagar skedde 17 stölder, värst drabbade är BMW-ägare.

  • Publicerad 11:28, 29 jan 2016

De 17 stölderna inträffade mellan fredagen förra veckan och tisdagen i denna.

– Det är utspritt över hela Bromma. Från Alvik, via Ängbyområdet till Annedal. De riktar in sig på ett par modeller, i första hand BMW men även Mercedes, säger Tommy Stiernerlantz, kommunpolis i Bromma.

"Hamnar i öststatsländer"

Det som stjäls är rattar, airbags och hela paneler. Det vanliga är sedan att delarna förs ut ur landet.

– Oftast hamnar de i öststatsländer. Man hämtar krockskadade bilar från USA och lagar dem med de stulna delarna. Sedan skeppas bilarna tillbaka till Sverige och andra länder och säljs som importerade bilar, säger Tommy Stiernerlantz.

"Organiserad brottslighet"

Bilarna kan vara besiktigade i exempelvis Litauen, det är giltigt i hela EU.

– Det är organiserad brottslighet över flera kontinenter, Det finns mycket pengar i detta men det krävs nätverk, säger Tommy Stiernerlantz.

Var vaksam

Om man funderar på att köpa till exempel en importerad BMW kan det vara bra att vara vaksam.

– Ibland lagas inte de krockskadade bilarna ordentligt vilket kan innebära risker. Och om bilen är schysst lagad, men råkar ha stulna delar så är det häleri. Då får man lämna ifrån sig delarna om det upptäcks. Det är häleri, säger Tommy Stiernerlantz.

Svårt att skydda sig

"Det är svårt att skydda sig mot bildelsstölder men en bra grej är att märka bilden med märk-DNA. Dels kan det ha avskräckande effekt om man sätter upp dekaler, dels finns en chans att få tillbaka stöldgodset", säger Tommy Stiernerlantz.