Låt inte stegen stå framme - då hjälper du tjuven att ta sig upp på övervåningen. Foto: Mostphotos

Polisen varnar: Inbrottstjuvarna lånar din stege

Lämnar du stegen framme efter att du plockat äpplen eller fixat med huset? – Bjud inte på det, säger polisen. Fallen där inbrottstjuvar ”lånat” stegen ökar.

  • Publicerad 12:00, 9 okt 2018

Polisen varnar villaägare i hela polisområde Stockholm nord, där Hässelby-Vällingby och Spånga ingår, för att lämna stegen ute på tomten. Inbrottstjuvarna använder stegen för att ta sig upp på övervåningen. Sedan lyfter de bort hela fönsterkassetten eller bryter upp fönstret med en kofot eller liknande.

– Det är ett känt fenomen och vi försöker kommunicera att man inte ska ha stegar lösa på tomten. Det bästa är om man kan ha dem inomhus eller låsa fast dem, säger Ulf Thor, samordningspolis på Vällingbypolisen.

Det är inte ovanligt att villor har betydligt sämre skalskydd på övervåningen och kanske saknar larm där. Det har tjuvarna koll på.

På flera håll norr om stan, bland annat i Järfälla och Danderyd, har inbrott med hjälp av stegar rapporterats in.  Än har inte inbrottsvågen nått Hässelby-Vällingby men det är en tidsfråga, tror Ulf Thor.

– Vi vet av erfarenhet att inbrotten ökar framåt hösten. Än så länge har vi inte sett det, men jag skulle bli förvånad om vi inte ser en ökning inom en månad, för så ser årscykeln normalt ut.