Caroline Edberg, tillförordnad kommunpolis i Danderyd, råder dig att ställa in stegen. Foto: Mostphotos

Polisen varnar: Inbrottstjuvarna lånar din stege

Lämnar du stegen framme efter att du plockat äpplen eller fixat med huset? – Bjud inte på det, säger polisen. Fallen där inbrottstjuvar ”lånat” stegen ökar. En villaägare i Stocksund drabbades i helgen.

  • Publicerad 15:03, 8 okt 2018

Polisen varnar villaägare i hela polisområde Stockholm nord, där Danderyd ingår, för att lämna stegen på tomten. Inbrottsjuvarna använder stegen för att ta sig upp på övervåningen. Sedan lyfter de bort hela fönsterkasetten eller bryter upp fönstret med en kofot eller liknande.

Ställ in eller spänn fast stegen.

Caroline Edberg

 – Det har varit en ökning av det här den senaste tiden. Och det gäller flera kommuner, ja hela Stockholm nord, säger tillförordnad kommunpolis i Danderyd.

Inbrott i Stocksund i helgen

En villaägare i Stocksund i Danderyd drabbades av fullbordat inbrott någon gång mellan fredag och lördag. Inbrottstjuvarna klättrade med hjälp av villaägarens egen stege till andra våningen där de kunde öppna ett sovrumsfönster. Vad som blev stulet är ännu oklart.

Caroline Edberg tycker att det är onödigt att låta stegar stå framme när de inte används.

– Det är bra om man läster in stegarna eller spänner fast dom, så att man inte bjuder inbrottstjuvarna på det, säger hon.

Järfälla är särskilt drabbat. Om ökningen beror på att många har stegar ute just nu, vet inte polisen.  Vid den här tiden på året är det generellt så att inbrotten ökar.