Var uppmärksam, manar polisen. Foto: Mostphotos

Polisen varnar för viltolyckor i Upplands-Bro

Viltolyckor är vanligt över hela landet och Upplands Bro är inget undantag. Var uppmärksam, manar polisen.

  • Publicerad 11:21, 25 maj 2018

Demolerad front blev resultatet av viltolyckan som inträffade på länsväg 263 i Bro tidigt under torsdagsmorgonen. Föraren anmälde snabbt till polisen och märkte ut platsen, då rådjuret efter olyckan försvann in i skogen trots sina skador.

Precis så som man ska agera alltså.

– De flesta gör rätt och meddelar oss, men det händer fortfarande att folk smiter. Då är det andra trafikanter som hör av sig och vi får skriva att det är ett olovlig avvikande, säger Albin Näverberg vid polisen i Upplands Bro och Järfälla.

19.002 anmälningar i år

Fram till den 13 maj i år hade polisen i landet mottagit 19.002 anmälningar om viltolyckor, enligt Nationella Viltolycksrådet.

I skymningen och gryningen rör sig djuren ofta mellan olika områden för att söka mat. Det är också under den här tiden som många viltolyckor sker.

– Vi kan se ett tydligt mönster att bilister kör på djur just då, säger Albin Näverberg vid polisen i Upplands Bro och Järfälla.

Först ska du ringa polisen, sen ska du märka ut platsen

Albin Näverberg

Han berättar att det nästan dagligen kommer in en anmälan om viltolycka i Upplands Bro, medan det inte är riktigt lika vanligt i Järfälla.

Det är inte olagligt att köra på vilt, men det är däremot olagligt att inte anmäla det till polisen.

– Först ska du ringa polisen, sen ska du märka ut platsen så att viltvårdaren lätt hittar dit och kan göra eftersök, säger Albin Näverberg. Nu får dessutom både rådjur och älg sina ungar, vilket leder till att ungarna dör om mamman blir påkörd, så var uppmärksam.

Därför sker olyckorna just nu

Från mitten till slutet av maj når viltolyckorna en kulmen. Tommy Tuvunger, skadedjurssamordnare vid trafikkontoret, berättar varför.

– I nuläget får de vuxna hondjuren nya ungar och då stöter de bort sina fjolårsugnar. Dessa djur har då inte någon mamma som ledsagor dem och kan då agera förvirrat, säger Tommy Tuvunger.

Den andra riskfyllda perioden inträffar vanligtvis mellan mitten och slutet av juli.

– Då är det parningssäsong för rovdjur och bockarna springer runt och jagar varandra för komma först fram till honorna. De gör saker som inte är så genomtänkte ute i trafiken, säger han.

Godissugen rekryt ertappad

Värnpliktig bröt mot order – får varning. En av de värnpliktiga vid Livgardet i Kungsängen valde att trotsa ett beslut om karantän i november i fjol. Den värnpliktige lämnade sitt rum för att hämta godis hos en annan rekryt på förläggningen....måndag 25/1 14:39

Blåljus i helgen: Inbrott, hot och en som inte borde kört bil

Han har kört utan körkort förut. Nu gjorde han det igen – då togs bilen i beslag.måndag 25/1 14:29