Bedragare. Gemensamt är att de gärna försöker lura äldre personer. Foto: Mostphotos

Polisen varnar för telefonbedragare

De riktar in sig på äldre, låtsas ringa från bank, polis eller inkassobolag och lurar sedan till sig uppgifter så att de kan tömma offrens bankkonton. Nu varnar polisen för en ”vishing”-våg i södra Roslagen.

  • Publicerad 16:08, 1 nov 2021

– Vaxholm har varit fredat, än så länge, säger Emilie Halvarsson, kommunpolis.

– Men det kan finnas ett mörkertal.

Såväl i Österåker som i Vallentuna och Täby har ett flertal fall av så kallad vishing anmälts. I Vaxholm har polisen valt att skicka ut över 1 200 varningsbrev till alla som är 80 år eller äldre. Det gäller att inte lämna ut koder, kort-, eller kontouppgifter om bedragarna ringer, uppmanas de som fått brevet.

Låter trovärdiga

I grannkommunen Vallentuna har bedragare utgett sig för att ringa från inkasso, men de kan även påstå sig ringa från exempelvis banken eller polisen. Gemensamt är att de låter trovärdiga och kommer med en uppdiktad historia som slutar med att de försöker få tillgång till sina offers konton.

Dubbelkolla

– De som ringer får det alltid att låta som att det är väldigt bråttom. Men det är aldrig så bråttom. Be alltid att själv få ringa tillbaka, så att du kan dubbelkolla, säger Fanny Göthberg, brottsförebyggande samordnare på polisen.

– Poliser, banker och företag ringer aldrig och frågar efter de här uppgifterna,

På bara en vecka anmäldes minst 38 fall i Vallentuna. I sex av dessa lyckades bedragarna lura av offren pengar.

Vishing – voice phishing

Vishing går ut på att per telefon lura till sig koder, kort-, eller kontopuppgifter genom att skapa stress.

Bedragarna utger sig för att ringa exempelvis från polis eller bank, påstår att problem uppstått och att det är väldigt bråttom. När de ska lösa ”problemet” lurar de till sig koder och kontouppgifter.

Källa: Säkerhetskollen.se/SFF

Visa merVisa mindre