Polisen varnar för ”stentricket” – tjuvar rekar inför inbrottet

Har du upptäckt en sten som placerats framför dörren, en främmande föremål på garageuppfarten till ditt hus eller en bit tejp på brevlådan? Det kan vara inbrottstjuvar som vill kolla om du är hemma eller bortrest. Nu manar polisen till vaksamhet.

  • Publicerad 05:00, 13 jun 2019

Bostadsinbrotten har visserligen minskat hittills i år, men det betyder inte att de har försvunnit helt. Långt därifrån.

I ett inlägg på sin facebooksida varnar polisen i Vällingby för att inbrottstjuvar rekognoserar i lokalpolisområdet för att ta reda på vilka villaägare som är bortresta. Syftet är förstås att lokalisera lämpliga hus att bryta sig in i.

Placerar ut föremål

”Vi vill uppmärksamma er på ett särskilt modus inbrottstjuvar kan ha: vissa tjuvar markerar med någon sak, exempelvis sten eller kruka, för att se om boende på adressen är hemma eller bortresta”, skriver polisen.

Det kan röra sig om såväl små som stora föremål som placeras ut på konstiga ställen så att tjuven senare kan återvända för att se om någon flyttat på dem.

Rekande tjuvar

– Det är ett tillvägagångssätt som dyker upp då och då. De ”rekar” för att se om någon är hemma eller inte. Vi har sett det lite varstans både i Bromma och Hässelby-Vällingby, säger kommissarie Håkan Thor vid Vällingbypolisen.

Vällingbypolisens inlägg på facebook.

Han tycker att boende ska vara uppmärksamma på fenomenet, och även ta en titt på grannens tomt för att se om något föremål ställts ut på ett konstigt sätt.

– Den som upptäcker en ”markering” av de här slaget bör naturligtvis plocka bort den, men man kan också tipsa oss om det så att vi kan vara mer uppmärksamma i just det området.