Den så kallade manningen ska ha ägt rum på en skola i Bromma, Vällingby eller på Ekerö. Foto: Mostphotos

Polisen varnar för slagsmålsklubb bland unga

Under måndagen spreds ett meddelande från polisen som en löpeld bland föräldrar i Vällingby, Ekerö och Bromma. Meddelandet handlade om att skolungdomar i området ska ha startat vad som liknar en slagsmålsklubb där ungdomarna ”mannar” varandra.

  • Publicerad 15:46, 12 mar 2019

Att manna innebär att en ungdom utmanar en annan till slagsmål. Om utmaningen accepteras bestäms en träff och ungdomarna slåss mot varandra framför publik.

– Det låter som något som var vanligt förr i tiden. Men det här började bli vanligt söder om stan redan i höstas. Nu har vi fått in uppgifter att det ska ha hänt i en skola i Bromma, Vällingby eller på Ekerö. Det finns inga anmälningar om det här däremot, säger Matti Rönnqvist, kommunpolis i Bromma.

Hotas om de drar sig ur

Exakt hur gamla ungdomarna är som sysslar med det här kan inte Matti Rönnqvist svara på. Men han säger att det främst handlar om killar i tonåren.

– Ungdomarna som är med i det här vill inte alltid vara det. Om de inte antar utmaningarna kan det få negativa konsekvenser för dem. Riktigt vilka konsekvenser det handlar om vet jag inte. Men de kan bli hotade och liknande om de drar sig ur, säger Matti Rönnqvist.

Ungdomar tar lätt efter varandra och det är viktigt att vi sätter stopp

Matti Rönnqvist, polis

Han vill däremot poängtera att det här inte är ett utbrett problem.

– Vi vet inte av att det här är något vanligt, och inget som sker löpande. Men ungdomar tar lätt efter varandra och det är viktigt att vi sätter stopp för detta innan det eventuellt sprids, säger han.

Vilda slagsmål

En polis som enligt SVT har insyn i ärendet är Jörgen Backström, inspektör på Vällingbypolisen. Han beskriver vilda slagsmål inför publik.

– Man bestämmer tid och plats. För att slagsmålen ska bli av måste det finnas publik. Ingen publik – inget slagsmål. Det är vilda slagsmål. Man får ner varandra på marken och slår massa slag mot skallen. Det är väldigt våldsamt, säger Jörgen Backström till SVT Stockholm.

Brev sprids

Det var Matti Rönnqvist kollega, Elise Berlin, som är kommunpolis på Ekerö som skrev brevet som har spridits i sociala medier. Brevet spreds i brottsförebyggande syfte enligt Matti Rönnqvist.

– Tanken med det här brevet var att göra föräldrar medvetna om det här fenomenet. Om Lisa eller Kalle kommer hem med blåmärken och inte har några bra förklaringar till hur de fick dem så kan det vara bra att föräldrarna kan ställa rätt frågor, säger han.

Vill att det anmäls

Det finns inga anmälningar om att dessa manningar ska ha hänt. Enligt Matti Rönnqvist har det heller inte hänt på någon skola under skoltid. Om det fenomenet skulle spridas kan det vara svårt att utreda enligt honom.

– Det kan vara svårt att veta vem som är målsägare och vem som är gärningsman i ett sånt här fall. Men vi vill såklart att det här ska anmälas så att vi från polisens sida kan utreda det, säger han.

Brevet som spreds från Polisen.