TRAMADOL. Ett narkotikaklassat läkemedel som används av drogmissbrukare. Foto: Polisen

Polisen varnar för ökning av tramadol

Rille, områdespolis i Väsby, varnar för att det narkotikaklassade läkemedlet Tramadol kan öka bland unga.  – Det är väldigt beroendeframkallande, säger han.

  • Publicerad 15:20, 12 feb 2021

Det är jätteviktigt att föräldrar inte är naiva och tror på allt ungdomarna säger.

Även om cannabis fortfarande är den vanligaste drogen i Upplands Väsby är det tramadol som märks ute på fältet.

– När någon springer ifrån oss är det ofta tramadol de har slängt ifrån sig och när vi kroppsvisiterar någon är det allt som oftast tramadol vi träffar på, säger områdespolisen Rille.

Utan att ha några konkreta siffror att luta sig mot anser han att Väsby sticker ut vad gäller tramadol. Här finns enligt Rille ett lite mer utbrett blandmissbruk med alkohol och tramadol, men även andra receptbelagda läkemedel.

– Tramadol förekommer särskilt runt stationen och vid Dragonvägen.

Breder ut sig

Han är nu orolig för att det narkotiklassade läkemedel även börjar breda ut sig bland Väsbys ungdomar, främst i åldern 13–17 år.

– Det är farligt för att det är så beroendeframkallande. Ungdomar vet inte vad de egentligen petar i sig, säger Rille.

Effekter av tramadol kan vara att man bli likgiltig och avtrubbad, vilket kan gå ut över skolarbetet.

– Jag var nyligen hemma hos en 13-åring för att även prata med föräldrarna. Då frågade jag rakt ut: ”Tar du tramadol ibland?”. Många tycker att det är jobbigt att jag är så rak.

Han uppmanar föräldrar att vara vaksamma på sina barn, att kolla väskor och även vara uppmärksamma på humörsvängningar.

– Det är jätteviktigt att föräldrar inte är naiva och tror på allt ungdomarna säger. Kvalitetssäkra ungdomarna – kolla varför de har nya kläder eller varför de vill ha pengar swishade, även om det är småbelopp.

Tramadol är lättillgängligt och billigt.

– Många köper via nätet, i någon annans namn, eller köper av någon som har varit utomlands och tagit hem.

Ecstasy

Enligt Måns Reichenwallner, specialistsjuksköterska på Mini Maria Upplands Väsby, har man även märkt en ökning av ectasy.

– Vi har fått in fler urinprov som visar på ecstasy och kombinationen ecstasy och cannabis, vilket man kan dö av.

Rille ser ectasy mer som en partydrog.

– Jag upplever att det är mer utbrett i lite finare områden. Men det finns ju även här i Väsby.

Det håller Måns Reichenwallner inte helt med om.

– Man ha en diskussion om ecstasy verkligen enbart en partydrog för ungdomarna nu förtiden. Ecstasy används för tillfället mest av tjejer i nedre tonåren, 13–15 år, eventuellt även 16–17-åringar. Men det är bara en känsla än så länge.

Lokalkännedom. Rille är områdespolis i Upplands Väsby. Foto: Privat

Tramadol är ett narkotikaklassat läkemedel som tillhör gruppen opioider. Läkemedlet används inom sjukvården för att lindra smärta. Tramadol förekommer vanligtvis som tablett eller kapsel, men finns även i andra former.

Missbruk av tramadol kan leda till ett typiskt opioidrus med dåsighet, ångestlindring och ett allmänt välbehag i kroppen. Det kan även göra användaren mer aktiv, uppiggad och euforisk då det ökar nivåerna av aktivt noradrenalin och serotonin i hjärnan.

Tramadol är kraftigt beroendeframkallande. För vissa är det mycket svårt att sluta använda tramadol på egen hand, då man kan få mycket svåra fysiska och psykiska utsättningssymptom.

Källa: Drugsmart

Visa merVisa mindre