Tjuvar länsade nyligen en bil i Danderyd på ratt, airbag och navigation och stereo. Foto: Läsarbild Privat

Polisen varnar för ligor som stjäl bildelar

Polisen varnar för utländska stöldligor i Sverige. De kriminella nätverken misstänks bland annat för att ligga bakom flera fordons- och bildelsstölder, skriver polisen i ett pressmeddelande. Allmänheten uppmanas nu att parkera sina bilar i garage.

  • Publicerad 19:52, 8 okt 2018

Flera personer med koppling till stöldligor baserade i Litauen har nyligen tagit sig in i Sverige, skriver polisen.

– Därför vill vi göra allmänheten extra uppmärksamma på okända personer som rör sig bland villor och bostadsområden, nu när det börjar bli mörkare på eftermiddagar och kvällar, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på nationella operativa avdelningen, Noa, i pressmeddelandet.

Stöldligorna rör sig enligt polisen snabbt över landet. De riktar bland annat in sig på inbrott och stölder av fordon och fordonsdelar.

Stockholmsområdet hårt drabbat

Täby och Danderyd hör till flera drabbade kommuner i Stockholms län. Senast i slutet av september fick en BMW-ägare i Stocksund, Danderyd, sin bil plundrad på ratt, airbag, navigationssystem och stereo. Polisen misstänker att tjuvarna använt sig av en så kallad störsändare, för att på så sätt kunna ta sig in i bilen utan att larmet går.

Nu uppmanar polisen allmänheten att parkera sina bilar i garage och att vara vaksamma på okända personer som rör i bostadskvarteren.