Bedragare plockade ut en stor summa pengar i Alby centrum. Sedan handlade dem för nästan 50 000 kronor med kvinnans kort på butik inne i stan. Foto: Anders Björklund/Mostphotos

Polisen varnar för falska poliser

På tisdagen blev en äldre kvinna i Alby bestulen på en stor summa pengar. Bedragaren utgav sig för att vara polis och kom över både bankkort och kod. Sedan handlade han för nästan 50 000 kronor i en butik och tog ut en större summa pengar från bankomat.

  • Publicerad 16:37, 18 nov 2020

Efter brotten vill polisen varna allmänheten.

– Polisen ringer aldrig upp dig på det här sättet för att sedan komma hem till dig för att hämta bankkort och kod, säger Andres Munoz, operativ koordinator på Botkyrkapolisen.

Den utsatta kvinnan som är i 80-årsåldern blev på tisdagen uppringd av någon som utgav sig för att vara en polis som varit i kontakt med hennes bank.

Den falska polisen sade att denne skulle hämta både bankkort och kod hos kvinnan. Efter en stund kom också en civilklädd man till kvinnans bostad.

Efter besöket gick dock färden inte till någon polisstation utan till bankomaten i Alby centrum, där en större summa pengar plockades ut.

– Sedan handlade man i butik inne i city för nästan 50 000 kronor, säger operativa koordinatorn Pär Åkerwall.

Skydda dig! Här är polisens råd:

✔️ Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
✔️ Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
✔️ Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
✔️ Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

✔️ Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet som du kan lita på.

Här kan du läsa fler tips från polisen om hur du skyddar dig mot andra typer av bedrägerier.

Visa merVisa mindre

Polisen rubricerar brotten som bedrägeri och föregivande av allmän ställning. Anders Munoz på Botkyrkapolisen känner inte till några andra fall i Botkyrka där falska poliser lurat äldre.

– Detta är ett känt modus runt om i länet men det är första gången jag ser det hända i Botkyrka, säger Andres Munoz.

Här kan du läsa mer om hur du skyddar dig.