ÖKAR. Kommunpolisen Peter Enell varnar för att inbrotten i bilar ökar på Kungsholmen. Foto: Mostphotos/Christoffer Röstlund Jonsson

Polisen varnar för bilinbrott på Kungsholmen

I januari var det fler Kungsholmsbor som fick saker snodda ur sina bilar än förra året.

  • Publicerad 12:21, 21 feb 2020

Under de senaste åren har polisen i innerstan jobbat hårt för att komma till bukt med inbrotten i bostäderna, bland annat genom grannsamverkan. Där ser man nu en vikande trend, inbrotten har minskat.

Men nu varnar kommunpolisen på Kungsholmen för en annan inbrottsform som snarare verkar öka. Inbrotten i bilar. I januari har 39 stölder ur bilar anmälts, jämfört med 24 under samma månad förra året. Högsta antalet stölder på en månad under hela 2019 var 34.

– Det är framförallt inte delar som stjäls utan lösa föremål i bilarna, som träningsväskor, dataväskor och liknande. Man slår bara in rutan och tar det. Det funkar inte att lämna något i bilarna, säger Peter Enell, kommunpolis på Kungsholmen.

Förra året anmäldes 291 stölder ur bilar på Kungsholmen, där de värst drabbade områdena var kring Stadshagen/Hornsberg, Kungsholmstorg och området kring övre Sankt Eriksgatan, enligt Enell.

Lösningen, enligt honom, är enkel.

– Man ska aldrig lämna något i sin bil helt enkelt. Det gäller även om man har bilen i ett garage. Om någon gör inbrott och får med sig något från ett garage är det troligen att de återkommer vid senare tillfällen och det är onödigt att locka in tjuvar som även kan drabba dina grannar, säger han.

Inbrott i bilar

I januari 2020 anmäldes 39 stölder ur bil. Det högsta antalet någon månad under föregående år var 34 stycken..

Totalt anmäldes 291 stölder ur bil under 2019.