Upplands-Bro kommun och polisen varnar för telefonbedragare som riktar in sig mot äldre i kommunen. Genrebild. Foto: Mostphotos

Polisen varnar för äldrebedragare

Nu går kommunen och polisen i Upplands-Bro och Järfälla ut gemensamt och varnar för telefonbedragare.

  • Publicerad 10:26, 13 dec 2021

Återigen är det personer som riktar in sig mot äldre och kontaktar denna grupp via telefon. Bedragarna uppger att de ringer från bank, telefonoperatör eller annan samhällsaktör.

Efter att polisen tagit emot flera anmälningar angående den här formen av åldringsbrott så vädjar man nu till försiktighet.

Bedragarna agerar likartat vid samtliga kända samtal. Den som blir kontaktad får information att de har antingen ett inkassokrav, en faktura som är felaktigt utfärdad, alternativt någonting liknande som kräver att det justeras med pengar.

Den äldre uppmannas att identifiera sig med Bank-ID. Därmed har man fått tillgång till den uppringdes bankkonto.

Ett tillvägagångssätt som även förekommer är att den som kontaktas uppmanas att lämna över bankkort och kod till en person utanför sin bostad strax efter att man lagt på luren. Detta följs av tre snabba uttag från bankomat på 15 000 kronor.

Hur kan man då skydda sig? En bra utgångspunkt är att alltid anteckna vad den som ringer säger och be sedan att få återkomma och avsluta därefter samtalet.

Samhällsviktiga aktörer ringer aldrig sina kunder och ber dem använda Bank-ID. Generellt ska du alltid vara försiktig med att logga in med Bank-ID via telefon.

400 sommarjobb erbjuds till unga

Ansökan öppnar 1 februari Även om det känns långt bort så är sommaren 2022 på ingång. Detta innebär vila och ledighet, sol, bad och grillkvällar – men också sommarjobb.torsdag 27/1 9:50

170 bostäder planeras vid Säbyholm

Detaljplanen för området vid naturbruksgymnasiet är ute på granskning. I området kring det gamla naturbruksgymnasiet så klarnar planerna för hur utvecklingen ska se ut framåt. Nu kan du åter säga din mening om 170 nya bostäder, återskapande av badplats och mer där till.onsdag 26/1 11:45