Martin Hultberg Tarantino, kommunpolis på Östermalm. Foto: Johan Sjölund

Polisen varnar äldre för bedragare

De senaste veckorna har flera äldre på Östermalm förmåtts att köpa guld och klockor för hundratusentals kronor – som de sedan lämnat över till bedragarna.

  • Publicerad 14:50, 1 jul 2022

Ibland har de klätt ut sig till väktare

Bedrägerier mot äldre har ökat kraftigt i år. Och den senaste tiden har polisen sett ett nytt – och ännu mer raffinerat – tillvägagångssätt.

Det börjar med att bedragaren ringer upp och utger sig att vara från exempelvis en bank eller en elektronikkedja.

– De påstår att brottsoffret har en skuld, eller att deras identitet blivit kapad, säger Martin Hultberg Tarantino, kommunpolis på Östermalm.

Därefter säger de att de ska koppla samtalet till brottsoffrets bank, för att man på så sätt ska kunna reda ut situationen. I själva verket är det en kompanjon som tar över samtalet.

– De påstår att brottsoffrets pengar inte är säkra på kontot, och uppmanar denne att köpa värdesaker som guld, smycken och dyra klockor för sina tillgångar.

Stämmer träff

Majoriteten av alla bedrägerier mot äldre sker helt och hållet över telefon eller via datorn. Men i de här fallen har bedragarna tagit det ett steg längre.

– De erbjuder brottsoffret att ta hand om värdesakerna, de säger att det är säkrare så. Sedan stämmer de träff med den äldre som lämnar över värdesakerna. Det har handlat om värden för hundratusentals kronor.

Det låter nästan osannolikt, hur är det möjligt att de lyckas?

– De här bedragarna är otroligt skickliga. De är respektfulla och tillmötesgående och vet precis hur man ska föra sig för att inge förtroende. Det är skrämmande och oerhört fult.

– Ibland har de klätt ut sig för att se ut som exempelvis väktare eller banktjänstemän. Och de arbetar i lag, flera fall är det både män och kvinnor.

Det handlar om ett tiotal fall i innerstaden under de senaste två veckorna, varav tre fullbordade brott på Öster­malm. Majoriteten av dem som har drabbats är 80 år eller äldre.

– Vi är måna om att nå ut med det här. Om man har anhöriga som är äldre är det bra om man pratar om det här.

Just nu har polisen tre pågående utredningar kopplade till den senaste tidens bedrägerier. Mot bakgrund av hur ofta det sker tror polisen att det är flera olika konstellationer som är aktiva.

– Vi ser delvis ett samband med organiserad brottslighet. Bedrägerier i allmänhet är ett sätt för kriminella att tjäna pengar, och jämfört med exempelvis narkotikahandel är bedrägerierna ofta svårare att utreda.

Mitt i Östermalm 19 februari 2022.

Så skyddar du dig

Varken banker, seriösa företag eller polis ringer upp och uppmanar människor att köpa värdesaker på det sättet.

Om du blir kopplad – lägg på luren.

Lämna aldrig ut personliga uppgifter till någon som ringer.

Sprid informationen till anhöriga och personer i din närhet.

Visa merVisa mindre