Polisen var inte på skolan på grund av vargen

Den polispatrull som beordrades ut till Svartbäcksskolan på fredagsmorgonen hade ingenting att göra med att vargen var intill skolan. ”Polisen var här för att sätta dit fortkörare och se till så föräldrarna inte kör på gångstigen”, säger rektorn Susanne Dybeck till Mitt i.

  • Publicerad 14:04, 29 nov 2017

Det var vid 8-tiden på fredagsmorgonen som Svartbäcksskolan kontaktade länsstyrelsen om att vargen, som har sitt stråk i närheten, gick intill skolan.

Länsstyrelsen skickade ut rovdjurspersonal, och även en polispatrull åkte ut till skolan.

Men polisen åkte aldrig ut på grund av vargen. Det säger nu skolans rektor Susanne Dybeck.

– Polispatrullen var runt skolan för att göra fartkontroller. Här finns ett problemområde eftersom föräldrar tyvärr kör upp med bilen på gångstigen när de släpper av barnen vid skolan. Och då och då gör även polisen fartkontroller här, säger hon till Mitt i.

Susanne Dybeck på Svartbäcksskolan.

– Polisbesöket var absolut inte kopplat till vargen, fortsätter Susanne Dybeck.

Vad var det egentligen som hände på fredagsmorgonen?

– Vargen visade sig på gångstigen utanför skolan. En förälder var ute med hunden, vargen visade intresse för hunden, och föräldern försökte skrämma vargen med rop. Samtidigt kom en lärare och parkerade bilen, hon hörde ropen och sprang upp och hjälpte föräldern att skrika på vargen, som sen gick iväg. Det gick väldigt snabbt.

Har du själv sett Södertörnsvargen?

– Nej, jag missade den med 10 minuter en eftermiddag. Det är någon tidig morgon och någon sen eftermiddag som vargen varit här, säger Susanne Dybeck.