Anders Gustafsson hittades mördad på nyårsdagen 1995. Foto: Mitt i

Polisen vädjar om tips i Fryshusmordet

Anders Gustafsson, 16, hittades död och stympad i en lagerbyggnad vid norra Hammarbyhamnen 1995. Ännu har ingen åtalats för mordet och polisens nybildade kalla fall-grupp vänder sig nu till allmänheten i hopp om att få in tips.

  • Publicerad 07:00, 26 jan 2020

På nyårsafton 1994-1995 åkte Anders Gustafsson, 16, tillsammans med flera vänner till en lokal vid Fryshusets dåvarande plats i Norra Hammarbyhamnen. Strax efter tolvslaget ringde Anders till sin mamma Lilian för att önska gott nytt år.

På nyårsdagen 1995 hittades Anders mördad i ett gammalt saltlager en bit från Fryshuset. Han hade utsatts för ett brutalt våld och hans högra hand var avhuggen.

Hennes son slogs ihjäl vid Fryshuset

Polisens nybildade kalla fall-grupp Grova brott 3 vänder sig nu till allmänheten i hopp om att kunna lösa fallet.

– Vår förhoppning är att vi ska få konkreta tips och uppgifter som kan bearbetas och leda utredningen framåt. När vi granskar ärenden så undersöker vi om det finns teknisk bevisning som kanske kan undersökas med ny metodik, i samverkan med forensiskt analysteam, säger Helena Mårtensson, polisens Kalla fall-grupp i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Har du information om vad som kan ha hänt Anders Gustafsson, kontakta polisens Kalla fall-grupp.
E-postkallafall.stockholm@polisen.se
Telefon: 114 14, be om att få prata med Polisens Kontaktcenter om kalla fall i polisregion Stockholm.

Fakta

Vad är ett kallt fall?

Ett kallt fall är ett ouppklarat fall av dödligt våld, det vill säga mord eller dråp. Ett fall anses kallt när alla utredningsåtgärder är vidtagna i samband med den initiala brottsutredningen. Fallet är ouppklarat eftersom polisen inte har kunnat komma vidare i utredningen, trots att man har gjort allt som bedömts skulle kunna lösa fallet.

Preskriptionstiden för mord och dråp var tidigare 25 år, men togs bort 2010. Det innebär att utredningar av mord och dråp som har skett efter den 1 juli 1985 aldrig läggs ner.

Kalla fall i region Stockholm hanterar cirka 150 olösta mord från 1 juli 1985 och framåt.

Källa: Polisen
Visa merVisa mindre