Polisen vädjar om mer hjälp för att lösa spädbarnsmordet

Polisens kalla fall-grupp behöver allmänhetens hjälp på nytt för att lösa det arton år gamla spädbarnsmordet i Upplands-Bro. Förra årets dna-spår visade sig vara fruktlösa. – Vår vädjan är att den som tror sig känna igen den här personen hör av sig, säger Helena Mårtensson, förundersökningsledare.

  • Publicerad 15:50, 24 jan 2020

Den 21 december 2002 kom larmsamtalet, klockan var 21.15.

Vid en gångtunnel under Artistvägen i Brunna hade en liten flicka hittats död och invirad i ett vitt tygstycke. En massiv polisinsats inleddes och platsen spärrades av.

Den rättsmedicinska undersökningen som senare gjordes visade att flickan hade bragts om livet. Enligt läkarna hade flickan fötts, kvävts till döds och placerats vid gångtunneln under ett och samma dygn.

Poliserna: ”Hon hann bara ta några andetag”

Den okända dna-profilen som NFC sökte på i mars 2019 tillhör den kvinna som är mamma, eller släkting, till flickan som hittades död i Brunna 2002.

Ingen av träffarna i dna-sökningen tog polisen vidare

Denna sökning resulterade i tolv träffar som kunde vara föräldrar eller barn till kvinnan med den okända dna-profilen. Sökningen resulterade även i 67 personer som kan vara hennes syskon.

Samtliga av dessa personer är nu genomgångna.

Tolv träffar efter dna-sökning i spädbarnsfallet

”Där kom man tyvärr inte vidare, och därför gör vi nu ett nytt försök”

– Det är gjort och där kom man tyvärr inte vidare, och därför gör vi nu ett nytt försök, säger Helena Mårtensson, förundersökningsledare vid kalla fall-gruppen.

Fantombildstips bedöms som bra

Eftersom den så kallade familjesökning som polisen genomförde görs i ett dna-register över personer som tidigare begått brott och blivit topsade – och på så sätt hamnat i dna-registret, finns all anledning att framöver göra en ny familjesökning, menar Helena Mårtensson.

Flickan begravdes i Kungsängens kyrka i november 2003. På flickans gravsten står det skrivet ”Okänt flickebarn”. Arkivbild. Foto: Åsa Sommarström

– Du ligger inte kvar för tid och evighet i dessa register, så visst kan vi göra ett nytt familjesök.

Vilken är er förhoppning då ni nu går ut och ber allmänheten om hjälp igen?

– Förhoppningen är att man ska titta på den framtagna bilden och fundera över om man har tips att ge. Vår vädjan är att den som tror sig känna igen den här personen hör av sig till oss.

Vilket är polisens hetaste spår i utredningen av spädbarnsmordet?

– Vi har en okänd dna-profil, och det är det vi har, det gäller att identifiera den dna-profilen för att komma vidare, säger Helena Mårtensson.


Hennes saknad blev till skrivcafé

Prisade författare föreläser och inspirerar den som vill skriva Rebecka Sandqvist saknade sitt skrivcafé. Till slut blev saknaden för stor och nu startar hon ett digitalt med sin partner Daniel Persson och intresset är stort. – Folk har redan börjat höra av sig...måndag 18/1 12:33

Upplands-Bros glädjande skridskobesked

Och då öppnar biblioteken igen. I dag, måndag den 18 januari, så öppnar isen på Kungsängens IP åter upp för allmänhetens åkning.måndag 18/1 11:23