Sorgen. Ljusen brinner på parkeringen till Vårbyskolan, efter mordet för två veckor sedan. Ingen är ännu gripen för dådet. Foto: Sara Ringström

Polisen: Unga skjuter varandra för småsaker

▪ Två mord och ett mordförsök på en vecka. Både offer och misstänkta är i 20-årsåldern, från Vårby och Segeltorp. ▪ Polisen ser en ung generation kriminella som är benägna att döda för småsaker, som tidigare inte hanterades med skjutvapen.

  • Publicerad 19:34, 8 feb 2017

Idag är det väldigt farligt att ge sig in i kriminalitet. Betydligt farligare än vad det var för tio år sedan.

Segeltorp centrum, strax före klockan 18 måndagen den 23 januari. Skott avlossas från en bil. Ingen skadas, personer som blir beskjutna söker skydd på vårdcentralen.

Vårby gård, strax efter klockan 19 lördagen den 28 januari. Ungdomar och personal på fritidsgården hör hur det smäller utanför. Panik utbryter på gården. En 23-årig man har blivit skjuten i en bil på skolans parkering. Han dör senare på sjukhus.

Onsdag den 1 februari. Polisen larmas klockan 15.05 om skottlossning på Idholmsvägen i Skärholmen. En kvinna som bor i området ringer redaktionen.

– En kille är skjuten. Han ligger här på gräsmattan intill bostadshusen och blöder.

En annan man hittas skjuten i en bil intill.

– Det lät som flera snabba skott. Man blir chockad. Sånt händer aldrig här, säger en ung kille utanför polisens avspärrningar.

En av de skjutna, en 20-årig man boende i Segeltorp, avlider under kvällen. Den andra överlever, men tillståndet är kritiskt, uppger polisen.

Två anhållna efter dödsskjutningen i Skärholmen - polisen fortsätter jakten

Stora områden kring Idholmsvägen i Skärholmen spärrades av. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Ljusen brinner i Segeltorps centrum. Foto: Sara Ringström

Två personer häktas

Två personer har häktats på sannolika skäl misstänkta för mord och mordförsök, alternativt medhjälp till mord. De är 21 och 19 år gamla. De bor också i Segeltorp.

– Vi kommer med största sannolikhet att gripa fler, säger Manne Jönsson, chef på avdelningen för grova brott på Stockholmspolisen.

Ljus brinner i Vårby och Segeltorp. Rykten säger att den senare skjutningen var en reaktion på den första. Polisen vill inte kommentera utredningen.

Ungdomar sörjer barndomsvänner. Föräldrar lämnar barn på Vårbyskolan, på marken krossat glas och blod.

En polis twittrar anonymt: "Noterar att skjutningen/mordet i Skärholmen endast nämns i lokalnyheterna och skjutningen i Malmö nämns inte alls i aktuellt. Normalisering?".

Det finns en gemensam nämnare i de båda fallen: Åldern. Både på offer och misstänkta.

Man skjuter för att döda, för saker som för några år sedan inte hanterades med skjutvapen.

Polisavspärrningar efter skottdramat i Skärholmen.

47 skadade under 2016

Under 2016 inträffade 119 skjutningar i länet som resulterade i tio avlidna och 47 skadade. Tre av morden i Söderort. Manne Jönsson talar om en generation unga kriminella som inte drar sig för att skjuta på öppen gata.

– Förbluffande många är inte särskilt gamla. Här ser vi en ny utveckling i den kriminella strukturen, där unga skjuter för att döda.

Flera skjutningar beskrivs som rena avrättningar. Mitt i bostadsområden, bland folk på väg hem från jobb eller skola. Att det finns vittnen verkar inte avskräcka.

Uppgörelser, vedergällning, konkurrens om inkomster från narkotikaförsäljning. Motiven skiljer sig åt. Men det kan också handla om småsaker, för att återfå respekt eller anseende.

– Det nya inslaget är att man är väldigt lättkränkt. Man nöjer sig inte med att skjuta i benet. Man skjuter för att döda, för saker som för några år sedan inte hanterades med skjutvapen, säger Manne Jönsson.

Mitt bland lekande barn

I mars 2016 sköts en 23-årig man till döds mitt bland lekande barn i ett radhusområde i Bredäng. Dagen efter sköts en 30-årig man i huvudet i Vårby. Polisen utesluter inte en koppling. Idag är båda utredningarna kalla fall.

Bredäng skakat efter mordet

Mördaren som sköt en 19-åring på öppen gata i Vårby gård i april 2015 går fortfarande lös. Två personer satt häktade, men släpptes. Om fallet ska lösas tror åklagaren att det krävs att personer som vet något träder fram.

Vårberg sörjer mördad kamrat

Skjutningarna har kopplingar till den organiserade brottsligheten. På södra sidan finns flera kriminella nätverk, som polisen förknippar med olika stationer längs röda linjen.

– I vissa gäng finns en tydlig hierarki med springpojkar, mellanled och de som leder. Andra är löst sammansatta nätverk där man har missbruk och kriminalitet som gemenskap.

– Nätverken fyller på underifrån med ungdomar som lockas in. De vill bli betydelsefulla och söker spänning.

Unga tar risker

Det är 20-åringarna som byter varor på gatan. Som tar risker och skaffar sig ovänner i konkurrensen om inkomster.

Få skjutningar leder till åtal. En tystnadskultur breder ut sig, som både överraskar och oroar polisen.

– Människor som skjuts för att dö, men råkar överleva, pratar inte med polisen. Vi ser att allt fler ställer sig utanför samhället. Även i de här ytterlighetssituationerna.

Få vågar vittna. Att prata med polisen får allt mer allvarliga konsekvenser.

– Det får också konsekvenser i de kriminella strukturerna. Idag är det väldigt farligt att ge sig in i kriminalitet. Betydligt farligare än vad det var för tio år sedan, säger Manne Jönsson.

Efter skjutningarna: Även kriminella har tröttnat på våldet

Få mord leder till åtal

2015-03-24 Vårby gård, mord. Marley, 19, skjuts till döds på öppen gata. Omtyckt i området, jobbat med bland annat 127-festivalen. Två häktade, senare släppta. Utredningen har kört fast.

2015-10-31 Flemingsberg, mord. Omar, 38, skjuts till döds utanför sin bostad. Grannar sluter upp i sorg. Två män häktas. Båda döms i tingsrätten till 16 års fängelse. En av männen frias i Hovrätten.

2016-01-23 Farsta strand, mord. En 27-årig man skjuts ihjäl på en gårdsplan. En 26-åring häktas misstänkt för medhjälp till mord, men släpps fri. Utredningen har kört fast.

2016-03-17 Bredäng, mord. En 23-årig man skjuts till döds mitt på dagen i ett radhusområde. Bredängsbor manifesterar i centrum mot våldet. Utredningen har kört fast.

2016-03-18, Masmo, mordförsök. Man hittad skjuten i huvudet. Han överlever. Utredningen har kört fast.

2016-04-10 Södertälje, mord. En 18-åring skjuts mitt i villaidyllen Geneta. Ingen gripen.

2017-01-28 Vårby gård, mord. 23-årig man skjuts till döds utanför Vårbyskolan. Utredningen pågår. Ingen anhållen.

2017-02-01 Skärholmen, mord/mordförsök. Två män i 20-årsåldern skjutns i Skärholmen. En avlider. Läget är fortfarande kritiskt för den andra skjutna. Två män är häktade, 21 år och 19 år.

Visa merVisa mindre

Dödsskjutningarna ökar

Under 2016 inträffade 119 bekräftade skjutningar i region Stockholm, som resulterade i 10 döda och 47 skadade.

  • 71 skjutningar inträffade i polisområde Nord med 27 skadade och sju döda.
  • 44 skjutningar inträffade i polisområde Syd med 18 skadade och tre döda.
  • 4 skjutningar inträffade i polisområde City med 2 skadade. Ingen död.

Dödsskjutningar tidigare år:

  • 2011: 4
  • 2012: 3
  • 2013: 7
  • 2014: 10
  • 2015: 11

Källa: Stockholmspolisen

Visa merVisa mindre