Foto: Claudio Britos

Polisen tvingas prioritera ner skjutningar

Ett år har gått sedan skotten ven och en handgranat exploderade i en misstänkt gängkonflikt i Flemingsberg. Men trots att bevis och misstänkta finns har utredningen inte gått i mål. "Vi måste göra hårda prioriteringar, det är den krassa verkligheten", säger en gruppchef inom polisen.

  • Publicerad 15:15, 17 sep 2019

Det första skottet avlossades den 11 september 2018 vid en bensinmack vid Ebba Bååts väg i Flemingsberg. En 16-årig kille skottskadades. Det blev den tändande gnistan i det som skulle utvecklas till en blodig våldsspiral där två till skottskadades och en handgranat exploderade utanför en fritidsgård i Visättra.

Polisen ökade närvaron i Flemingsberg under perioden och skotten slutade till slut vina.

I början av december 2018 hade polisen en ganska klar bild av vad som hade hänt. De misstänkte att det rörde sig om en strid om narkotikaförsäljning mellan ett nätverk av kriminella i Flemingsberg på ena sidan och Vårby- och Albynätverken på den andra. Totalt hade de ringat in nio misstänkta personer i åldrarna 16–22 år.

– Det är inte jättelångt ifrån att vi har tillräckliga skäl för åtal. Men bevisningen vi har just nu skulle inte räcka, sade utredningsledaren Ulf Sundström då.

Nio killar misstänks för skotten i Flempan

Nu har det gått över nio månader sedan dess och ett år sedan de första skotten föll. Men utredningen har ännu inte gått i mål.

– Just nu har det kommit annat emellan som måste göras klart. Frihetsberövade måste vi alltid prioritera. Nu sitter jag med ett mordförsök i Farsta där en sitter frihetsberövad, säger Ulf Sundström.

Mord prioriteras

På grund av mängden grova våldsbrott och mord måste polisen alltså prioritera ner tre mordförsök på minderåriga.

– Det är hårda prioriteringar att göra, men det är den krassa vardagen för oss. Ibland måste sånt som borde vara högprioriterat prioriteras ner, säger Malin Swedberg, gruppchef på polisens avdelning grova brott syd.

Mord och fall där personer sitter frihetsberövade prioriteras alltid.

– Det är olyckligt i det här fallet eftersom det är ett ungdomsärende. Vi vill att de ska gå fort och att det får konsekvenser tidigt, för det händer mycket i ungdomars liv.

Men anledningarna till att utredningarna om skjutningarna i Flemingsberg har tagit lång tid är flera. Det största problemet är, enligt polisen, de långa analysköerna hos Nationellt forensiskt centrum. Även där prioriteras mord och fall där någon sitter frihetsberövad. Alltså har Flemingsbergsskjutningarna fått lägre prioritet.

NFC är bromskloss

– Tyvärr är NFC den stora bromsklossen i de flesta av våra utredningar‚ säger Malin Swedberg.

Kön till NFC har blivit ett allt större problem när antalet skjutningar i landet och inte minst i Stockholmsområdet har ökat, vilket bland annat en särskild forskningsgrupp inom polisen har påpekat.

– Ungdomsbrott är prioriterade, men NFC har 140 prioärenden i sin kö. Så även de måste prioritera. När det forensiska väl blev klart gick vi in i en sommarorganisation samtidigt som väldigt mycket annat hände, säger Ulf Sundström.

En tredje anledning till att Flemingsbergsutredningarna ännu inte är klara är att det rör sig om stora och komplexa utredningar. Totalt resulterade polisens särskilda insats i Flemingsberg förra hösten i ett 20-tal olika utredningar. Förutom de tre skjutningarna och handgranatsprängningen har polisen utrett en grov misshandel på Annerstaskolan, stenkastning mot polisen, narkotikabrott och vapenbrott.

– Skjutningar inom den kriminella miljön är svåra och komplicerade utredningar. Det är inte lätt att ro dem i land. Det finns en tystnadskultur, även bland brottsoffren, så det blir mycket fokus på spanings- och underrättelsearbete, säger Malin Swedberg.

Sköts 11 september – nu dömd

Den särskilda insatsen i Flemingsberg har ännu inte lett till åtal gällande skjutningarna, men den har lett till några domar i andra fall. Bland annat har samma 16-åriga kille som skottskadades i den första Flemingsbergsskjutningen nyligen dömts i tingsrätten för grovt vapenbrott och narkotikabrott.

Han greps av polis den 2 december 2018 med narkotika på sig paketerad för försäljning. När polisen sökte igenom hans hus hittade man en laddad pistol gömd i en ventilationstrumma i hans rum.

Tre skjutningar som polisen tror är sammankopplade inträffade i Flemingsberg mellan den 11 september och 1 oktober 2018. Foto: Google maps (bearbetad)