Polisen jobbar hårt med problemet med engångsgrillar. Foto: Mostphotos

Polisen tar krafttag mot grillare i torkan

Polisen har stora problem med folk som grillar trots eldningsförbud. Nu läggs extra fokus på parker där grillning pågår. – Vi är på plats mellan utryckningsuppdragen, säger Anders Djurestad på Solna-Sundbybergspolisen.

  • Publicerad 11:43, 18 jul 2018

Det råder fortfarande eldningsförbud i hela länet, men många stockholmare struntar i förbudet.

I Solna och Sundbyberg har polisen stora problem med att folk fortsätter att grilla i parker.

Många tips

Anders Djurestad på Solna-Sundbybergspolisen säger att de får in många tips om olovliga grillare, men tyvärr finns inte resurser att åka ut på varje enskilt tips.

– Vi är väldigt aktiva och försöker vara på plats mellan utryckningsuppdragen, säger han.

Kan resultera i böter

Platserna där det tycks vara extra populärt att grilla är Golfängarna i Sundbyberg och Huvudstabadet och Hagaparken i Solna.

– Vi hade en brand i Hagaparken häromdagen som var rätt omfattande. Det är oklart hur den startade, men det vi märkte där är att det sprider sig extremt snabbt, säger Anders Djurestad.

Om man blir ertappad med att elda trots förbudet kan det resultera i böter.

– Man blir inte bötfälld på plats utan man rapporteras för lagen om skydd mot olyckor. Det kan även gå under allmänfarlig vårdslöshet. Det finns lagparagrafer att luta sig mot.

Inte olagligt att sälja grillar

Tidigare under sommaren stoppade Ica och Konsum all försäljning av engångsgrillar, men i flera butiker säljs de fortfarande.

Och det är inget polisen kan styra över.

– Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, samt räddningstjänsten, kan alltid gå ut med direktiv, men framförallt är det butikernas eget ansvar. Det är absolut inget lagbrott att sälja engångsgrillar, säger Anders Djurestad.

Till den som har planerat att slänga några korvar på grillen i kväll har han en tydlig uppmaning:

– Det är bara att följa eldningsförbudet. Det är extremt torrt just nu.