Polisen storsatsar på kameror i Botkyrka

30-40 kameror utomhus för att motverka brottslighet och öka tryggheten i norra Botkyrka. Polisen hoppas komma igång innan sommaren. Förutom att motverka brottslighet och hjälpa till med bevis tror polisen att det ska bli lättare att hitta vittnen.

  • Publicerad 04:48, 26 feb 2019

I somras kom en ny lag som gör det lättare att söka tillstånd för kamerabevakning. Dessutom underlättar lagändringen för polisen att sätta upp kameror i upp till 90 dagar utan tillstånd.

Norra Botkyrka på tur

Tanken med bevakningen är att bekämpa brott, säkra bevisning och öka tryggheten på offentliga platser. Men också att hitta vittnen vid händelser.

Kameror är på gång över stora delar av Stockholm och norra Botkyrka är ett av de prioriterade områdena. Järva har redan fått, Södertälje står på tur och sedan kommer Botkyrka. Fittja, Alby och Hallunda/Norsborg har kameror att vänta enligt polisen.

–  Vi hoppas komma igång innan sommaren, säger Stefan Singman, projektledare för kamerabevakningsprojektet i Region Stockholm.

Bilderna spelas in och lagras i 60 dagar.

Kan tänka mig att folk bli mer benägna att vittna om det redan finns material

Stefan Singman

Men bilderna kommer också att bevakas i realtid från en kameracentral. På så sätt kan polisen skicka personal till platser när det behövs.

– Vi kan också få en överblick innan vi kommer fram till platsen och kan avgöra hur mycket resurser som behövs. Om vi ser vad som händer kan vi snabbt få klart för oss vilka som är vittnen eller till och med gärningsmän och få en bra start i ärendet, säger han.

Blir en vanligare syn. Foto: Johannes Lundberg

Ett av polisens stora problem är svårigheten att få fram vittnen vid brottsutredningar i särskilt utsatta områden. Stefan Singman fortsätter:

– Jag kan tänka mig att folk bli mer benägna att vittna om det redan finns material som visar vad som hänt, säger han

Det finns till exempel program som larmar om någon faller

Stefan Singman

Tanken är att övervakningen delvis kommer att vara automatisk.

– Det finns till exempel program som larmar om någon faller i bilden och inte reser sig inom fem sekunder.

Mobila kameror

Tillfälliga kamerabevakningar är en annan sak polisen tittar på.

– Vi tittar även på att utöka vår förmåga att sätta upp kameror på platser där det blossar upp problem. Det har skett tidigare till exempel vid demonstrationer.

Fakta

Ny lag gör det enklare att kameraövervaka

Den 1 augusti klubbades en ny lag som gör att det blir lättare för till exempel polisen och kommuner att få tillstånd till kamerabevakning för att bekämpa brott och öka tryggheten på offentliga platser.

Det blir också lättare att få tillstånd till kamerabevakning på tåg, stationer och vid sjukhus.

Polismyndigheten och Säkerhetspolisen får dessutom möjlighet att under tre månader använda kamerabevakning utan tillstånd, för att till exempel motverka terrorbrott, grov våldsbrottslighet och narkotikahandel.

Datainspektionen är tillsynsmyndighet.

Källa: Regeringskansliet
Visa merVisa mindre