Polisen stoppar Black lives matter-demonstration i helgen

Polisen har valt att stoppa en demonstration i centrala Stockholm till stöd för Black lives matter i helgen. Anledningen är att fler än 50 väntas delta. Det är oklart om demonstrationen kommer ske ändå, och polisen tar höjd för oroligheter.

  • Publicerad 17:07, 12 jun 2020

Demonstrationen – som sker till stöd för George Floyds död och Black lives matters – planerades att hållas utanför USA:s ambassad på Gärdet under lördagseftermiddagen.

Men polisen säger alltså nej. De tycker inte att arrangörerna kunnat visa hur de ska begränsa antalet deltagare till 50 stycken, som är maximalt tillåtna under rådande läge med coronaviruset.

– De har uppgett att de ska begränsa antalet deltagare till 50 och med vilka åtgärder, men när vi frågar vidare har vi bedömt att de åtgärderna är otillräckliga, säger Carolina Paasikivi, kommenderingschef vid Stockholmspolisen.

800 anmälda

I ett Facebook-event för demonstrationen har runt 800 personer meddelat att de tänker komma, och runt 1 500 personer sagt att de är intresserade.

Arrangörerna överklagade polisens beslut till förvaltningsrätten, men fick under fredagen avslag och det nekade tillståndet kvarstår.

Mitt i har varit i kontakt med en av arrangörerna som fått beskedet men som inte vill kommentera det eller hur de tänker gå vidare med demonstrationen.

Polisen på plats ändå

Men polisen tar ändå höjd för att demonstranter kommer dyka upp utanför ambassaden.

– Vi har bemannat upp hela helgen. Det här är inte den enda allmänna sammankomsten i helgen och vi är beredda på olika händelseutvecklingar, säger Carolina Paasikivi.

Men kommer ni ha folk på plats vid ambassaden?

– Det skulle förvåna mig om vi inte hade det.

Flera allmänna sammankomster är planerade samma dag och polisen har därför tagit beslut att sätta in kamerabevakning genom drönare runt slottet, riksdags- och regeringskvarteren samt delar av Diplomatstaden.

Carolina Paasikivi tar även upp att allsvenskan i fotboll startar utan publik på söndag där supportrar kommer följa matcherna på krogar.

Carolina Paasikivi, kommenderingschef vid Stockholmspolisen.

Är mer restriktiva

Den 3 juni anordnades en liknande demonstration på Sergels torg som polisen fick upplösa just på grunda av det höga deltagarantalet. Efter upplösningen blev det oroligt på en del platser i centrala Stockholm där demonstranter och polis sammandrabbade. Bland annat vid slottet

Sedan den 9 juni är polisen som följd mer restriktiva vid bedömningen av om en arrangör ska få tillstånd till en demonstration.

Demonstrationen på Sergels torg den 3 juni som fick upplösas. Foto: Läsarbild.