Anders på Bögs gård hittar ofta sprängämnen i jorden.

Anders åker är full av farliga minor

Polisen sprängde stor stridsvagnsmina på Bögs gård utanför Sollentuna.

  • Publicerad 09:47, 13 sep 2017

Det är inte första gången Anders Ström hittar sprängämnen i sina marker.

​– Det är rester från militärens övningar. 1905 köpte Kronan Järvafältet och gjorde om det till ett övningsfält. De sköt jättekraftigt här.

​– När kommunen köpte tillbaka marken från militären på sextiotalet skulle det vara minröjt här, men det var tydligen inte så noggrant gjort.

Anders Ström, som har tagit över gården efter sin far, brukade plocka gamla kulor på fältet redan som liten. Och än i dag kommer det upp mycket sprängämnen när han arbetar på marken.

​– Jag brukar bara ta dem och lägga dem lite försiktigt på kanten av åkern. Det är vardag och man blir nästan lite nonchalant. Polisen brukar komma hit och ta med sig dem härifrån, men det här är första gången som jag är med om att de väljer att spränga på plats, säger han.

Eftersom det har blivit vardag att hitta “bomber och granater”, som han uttrycker det, så brukar Anders Ström inte reflektera över att det skulle vara farligt att arbeta på åkrarna. Det är mest irriterande när gamla granater punkterar däcken på traktorerna. Men den här gången fick han en tankeställare.

– De här minorna skulle nog inte utlösas om man gick på dem. Men vi kör ju här med tunga växelplogar och harvar. En sådan här mina är ju gjord för att förstöra en stridsvagn, så det är lite kraft i den.

– Man fick sig en tankeställare. Det här är ju saker som kan ligga hur länge som helst och ändå smälla. Risken finns ju. Och vem har egentligen ansvaret om något skulle hända med mig när en sådan där mina sprängs?

Exakt hur det gick till när polisen sprängde minan vet han dock inte eftersom han var på annat håll.

– Korna hade precis rymt så vi var ute och jagade efter dem. Det var ganska mycket som hände den där fredagskvällen.

Ny burgarkedja öppnar i Häggvik

Nyheter Lokalerna mot Bagarbyvägen börjar fyllas med restauranger Kroglokalerna i Häggviks handelsplats stod länge tomma, men nu börjar de sakta men säkert fyllas upp. Först ut att var Chop Chop för några veckor sedan. Och i dag, den 25 maj, öppnar hamburgarkedjan...onsdag 25/5 6:20

”SL:s biljettsystem är otydligt”

Nyheter Slukade alla biljetter på en gång Bengt Cederfelt trodde att det gick att köpa ett antal resor i SL-appen att "ha på lager", precis som med det nya gröna SL-kortet. Men inte. Allihop drogs när han aktiverade biljetten.tisdag 24/5 8:46