Totalförstörd. I kommunens kulturmiljöprogram 2008 beskrevs ViIla Johannesberg som välbevarad. Nu återstår bara skorstenen och stengrunden. Foto: Stefan Källstigen

Polisen söker vittnen som kan lösa brandgåta

Polisen utreder fortfarande den misstänkta mordbranden i Johannesberg i Svinninge. Nu hoppas man att allmänheten kan bidra till att lösa fallet.

  • Publicerad 14:15, 29 sep 2021

Vi har en del saker att jobba vidare med.

– Vi har en önskan om att de som har uppgifter om exempelvis personer eller fordonsrörelser i samband med händelsen hör av sig till oss, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson på Polisen i Stockholm.

– Andra kunskaper man har om platsen kan också vara av intresse för oss.

Totalförstörd. Branden i Villa Johannesberg i augusti kunde ses på långt håll. Foto: Läsarbild Björn Rousk

Det var strax före 19 på måndagskvällen 30 augusti som branden bröt ut i Villa Johannesberg på Kardinalvägen i Svinninge.

Polisen utreder spår

Elden spred sig snabbt och det k-märkta huset från 1890-talet gick inte att rädda. Ägaren, en 90-årig man, befann sig i sitt hem i Hässelby när han fick besked om vad som hänt.

Nu utreder polisen händelsen som mordbrand, men ännu finns ingen misstänkt, berättar Daniel Wikdahl:

– Vi har en del saker att arbeta med, men bränder i sig är svårutredda. Det är så mycket som förstörs. Men det har gått att göra en brottsplatsundersökning och vi har en del saker att jobba vidare med.

Vilka spår polisen har att gå på vill han inte avslöja.

Efterlysning. Den som har uppgifter om huset eller som sett något som kan förklara branden uppmanas att kontakta polisen. Foto: Stefan Källstigen

Stämmer det att ytterdörren var öppen när ni kom till platsen?

– Det kan jag varken bekräfta eller dementera.

Undersökt av brandhund

Enligt polisen har platsen bland annat genomsökts av brandhund. Dessutom har polisen förhört ett antal personer. Inga andra misstänkta brott utöver mordbrand ingår i förundersökningen.

Den som har uppgifter som kan vara av intresse för utredningen kan kontakta polisen på 11414 och berätta att det gäller branden på Kardinalvägen.

Landmärke. Med sin lökkupol och sitt läge nära vattnet var k-märkta ViIla Johannesberg en välkänd syn i Svinninge. Foto: Österåkers kommun

Villa Johannesberg

Byggdes på 1890-talet som åretruntbostad.

Till huset hörde ursprungligen två flyglar med gästhus, ekonomibyggnad, badhus och en ångbåtsbrygga med stenkaj.

Byggnaden var blåklassad av kommunen som ”särskilt värdefull” och ”en omistlig del av bebyggelsemiljön”.

Källa: Österåkers kommuns kulturmiljöprogram för Svinninge

Visa merVisa mindre