Fejksvar. Polisen misstänker att tusentals personer har fått felaktiga provsvar i samband med att de testat sig inför en resa. Foto: Mostphotos

Polisen söker 35 000 personer – kan ha fått falska PCR-svar i Stockholm

Polisen söker nu personer som tagit PCR-test hos Doktorgruppen i Stockholm. Totalt handlar det om cirka 35 000 personer.

  • Publicerad 13:52, 20 jan 2022

Utredningen handlar om företaget Doktorsgruppen, som misstänks för bland annat grovt bedrägeri och spridande av smitta i samband med att företaget hanterat ett stort antal PCR-test, skriver polisen på sin hemsida.

Under perioden 5 januari till 14 juni 2021 uppgav företaget Doktorgruppen att de gjorde ett stort antal PCR-tester på personer som skulle ut och resa.

Galna smittotalet i Stockholm: 11 000 fall på ett dygn

Kan ha rest utomlands med falska testsvar

Enligt polisen finns det dock saker som tyder på att personer fått falska negativa provsvar och att personer som trott att de tagit ett test och varit friska i stället kan ha varit sjuka och rest utomlands. Detta under en period då smittorisken varit mycket stor.

Stockholmspolisens bedrägerienhet har sedan en tid en brottsutredning i ärendet. Företaget misstänks för bland annat spridande av smitta, grovt bedrägeri, osant intygande och framkallande av fara för annan.

Vårdcentrals-vd jagas för falska PCR-tester

Misstänkta coronabluffare kvar i häktet

35 000 mejl har skickats av polisen

I utredningsarbetet har ett stort antal e-postadress hittats, då de som tagit PCR-test hos Doktorgruppen fått lämna sin e-postadress vid testtillfället.

Polisen har sökt dessa personer.

Det är bara personer som fått e-post från polisen som ska svara. "Vet du med dig att du eller någon i din närhet testat sig hos Doktorsgruppen mellan den 5 januari till den 14 juni år 2021 – håll ögonen efter e-postmeddelandet. Du ska inte trycka på någon länk i meddelandet utan i e-postmeddelandet finns en e-postadress som du ska svara till" skriver polisen på sin hemsida.

Dessa personer är inte misstänkta för brott utan polisen utreder Doktorgruppen och deras arbete med PCR-testen.

Visa merVisa mindre