
Sex personer polisanmäldes efter olyckan på E4. Obs! Bilden är ett montage. Foto: Mitt i/Collage
Polisen slog till mot filmande – vill testa lagen
Tre av de personer som filmat dödsolyckan på E4 vid Fruängen har anmälts för olaga integritetsintrång. Polisen menar att det har blivit vanligare att filma på olycksplatser. – Det var många som jobbade på platsen som verkligen reagerade, säger Carina Skagerlind.
- Nyheter
- Publicerad 13:21, 22 mar 2019
Sex personer polisanmäldes efter lastbilsolyckan på E4 i höjd med Fruängen där föraren dog, vilket Mitt i tidigare rapporterat om.
Tre personer som filmat dödsolyckan genom att hänga över gångbroar har anmälts för olaga integritetsintrång efter att polisen fått information om att de spridit filmerna vidare på till exempel social medier.
– Vi prövar lagstiftningen och ser om de här tre anmälningarna faller under den. Vi kommer att göra en förundersökning, men sedan är det andra som tar ställning till om den bevisning vi har är tillräcklig. Vi får avvakta och se, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen.
Kommer ni att anmäla fler liknande fall framöver?
– Vi jobbar hela tiden med den lagstiftning som finns och där det är befogat kommer vi att fortsätta jobba efter den och göra anmälningar, säger Carina Skagerlind.
Sex personer anmäldes efter dödsolyckan på E4:an i torsdags. Foto: Max Lind.
Fler filmar olyckor
Ytterligare tre personer anmäldes efter olyckan för att ha använt mobilen under körning. Fenomenet att förbipasserande tar bilder eller filmar olyckor sprider sig allt mer, enligt polisen.
– I det här fallet handlade det också om att det var svårt för oss att göra vårt arbete. Det var många som jobbade på platsen som verkligen reagerade på att människor var så likgiltiga inför att en annan människa dött. Det visades ganska lite respekt för att det var en olycksplats, säger Carina Skagerlind.
Polisen välkomnar däremot att frågan återigen diskuteras.
– Nästa gång kanske det är du eller jag som är med om en olycka och folk tycker att det är viktigt att sprida information om hur vi ser ut i dödsögonblicket, säger Carina Skagerlind.
Väcker reaktioner
Många läsare har reagerat på spridningen av olycksbilderna, men även på polisens anmälan av de som fotat och filmat.
En del röster påpekar också att medierna ofta publicerar bilder från olyckor, och att det är lika illa som om vem som helst skulle göra det.
Mitt i förhåller sig till både mediebranschens och våra egna pressetiska regler när vi publicerar. Läs mer här nedan.