Polisen Frida pratar med Linn Dahlberg och Ilyas, 6. Foto: Mikael Andersson

Polisen ser positiv trend i riskområdet

Sedan 2019 klassar Polisen två av Sundbybergs stadsdelar som ett riskområde. Bland Rissneborna vittnas det om oroligheter i trakten, samtidigt som Polisen ser att utvecklingen går åt rätt håll.

  • Publicerad 12:05, 7 jun 2022

Linn Dahlberg, 34, har bott i Rissne sedan barnsben, och det tänker hon fortsätta med. Trots stadsdelens status som riskområde har hon aldrig känt sig otrygg här.

– Man hör så mycket. Och jag tror att folk har fördomar om området, säger hon.

Samtidigt konstaterar hon att Rissne har förändrats.

– Det har blivit mer kriminalitet, mer våld och mer gäng som hänger i centrum.

Fler poliser har det blivit också. På så sätt känns det tryggare, tycker Linn.

Socioekonomiska problem

När Mitt i besöker Rissne håller myndigheten i en så kallad synlighetsinsats. De snackar med invånarna och låter dem svara på frågor om hur de upplever tryggheten i området.

Trivs i Rissne. "Jag gillar att det är mycket grönt, skog och parker för barn", säger Linn Dahlberg, här med Ilayda, 4, och Ilyas, 6. Foto: Mikael Andersson

En kvinnlig Rissnebo, som vill vara anonym, uppskattar initiativet.

– Det är bra att de visar sig, säger hon om poliserna.

Hon tycker att det är jobbigt med gäng som "hänger" och "röker på" i centrum. Men, tillägger hon, rädd känner hon sig inte.

– Det är ingen som har gjort mig illa, jag har inte råkat ut för något.

Fram till 2019 klassade Polisen Rissne/Hallonbergen som ett "utsatt område". Därefter ändrades klassificeringen till "riskområde", eftersom kriminaliteten ansågs ha fördjupats.

Över 110 poliser visade upp sig

Enligt kommunpolisen Johanna Lehnberg finns här klassiska socioekonomiska problem, som trångboddhet.

– Det är också områden som har högre grad av tystnadskultur. Är vi inte här får vi inte reda på lika mycket, eftersom folk inte är lika benägna att anmäla brott.

Men det finns också goda krafter att räkna med, menar Lehnberg, i form av bland annat ett rikt föreningsliv och nattvandrare. Och hennes kollega, tillförordnade lokalpolisområdeschefen, Kajsa Johansson, upplever att utvecklingen har börjat gå åt rätt håll. Det har hon flera förklaringar till.

Johanna Lehnberg och Kajsa Johansson. Foto: Mikael Andersson

– Dels har tongivande kriminella blivit dömda till fängelsestraff, dels ser vi att resultaten på Grönkullaskolan har blivit bättre. Och klarar man skolan har man bättre förutsättningar i livet.

Berömmer samarbetet

Sedan en tid tillbaka sysslar Polisen med kamerabevakning i Rissne. Detta har både brottsförebyggande och uppklarande effekter, säger Kajsa Johansson. Också samarbetet med kommunen beskriver hon som "jättegott".

Likväl räknas Hallonbergen och Rissne som riskområden. Johanna Lehnberg tror att det kan gå att kraftsamla ännu mer i samverkan mellan aktörerna i området.

– Och det är klart att man önskar att alla hade fler resurser.

Fakta: Utsatta områden

I länet har Polisen identifierat 28 platser som präglas av låg socioekonomisk status och kriminella med inverkan på lokalsamhället.

Polisen delar in områdena i tre kategorier utifrån allvarsgrad: utsatt område, riskområde och särskilt utsatt område.

I Sundbyberg räknas Rissne och Hallonbergen som ett riskområde. Det innebär att läget bedöms som värre än i ett utsatt område, med risk för att utvecklas till ett särskilt utsatt område.

Källa: Polismyndigheten

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu blickar krögarna framåt: "Kul med mycket att göra igen"

Nyheter Gästerna återvänder till kroglivet Den första sommaren på två år helt utan restriktioner är i full gång. Hungriga gäster har börjat hitta tillbaka till restaurangerna i Solna och Sundbyberg, samtidigt spås nya orosmoln.fredag 5/8 13:30

Snart dags för Bergshamra Pride

Nyheter Tillbaka efter pandemiuppehållet Efter en vecka av Stockholm Pride kan Solnaborna snart njuta av ännu en parad, nämligen sin egen. Lördagen 27 augusti arrangeras Bergshamra Pride på nytt efter inställda firanden under pandemiåren.fredag 5/8 13:15

Nya bilder: Här sprängs för nya t-banan till Solna

Nyheter Mitt i tittar in i arbetstunneln vid Arenastaden Om sex år ska man kunna ta tuben till Arenastaden. Då måste berg sprängas, och inte bara för spårtunnlarna. Mitt i svängde förbi Dalvägen där en 310 meter lång arbetstunnel tar form.torsdag 4/8 16:00