Polisen Frida pratar med Linn Dahlberg och Ilyas, 6. Foto: Mikael Andersson

Polisen ser positiv trend i riskområdet

Sedan 2019 klassar Polisen två av Sundbybergs stadsdelar som ett riskområde. Bland Rissneborna vittnas det om oroligheter i trakten, samtidigt som Polisen ser att utvecklingen går åt rätt håll.

  • Publicerad 12:05, 7 jun 2022

Linn Dahlberg, 34, har bott i Rissne sedan barnsben, och det tänker hon fortsätta med. Trots stadsdelens status som riskområde har hon aldrig känt sig otrygg här.

– Man hör så mycket. Och jag tror att folk har fördomar om området, säger hon.

Samtidigt konstaterar hon att Rissne har förändrats.

– Det har blivit mer kriminalitet, mer våld och mer gäng som hänger i centrum.

Fler poliser har det blivit också. På så sätt känns det tryggare, tycker Linn.

Socioekonomiska problem

När Mitt i besöker Rissne håller myndigheten i en så kallad synlighetsinsats. De snackar med invånarna och låter dem svara på frågor om hur de upplever tryggheten i området.

Trivs i Rissne. "Jag gillar att det är mycket grönt, skog och parker för barn", säger Linn Dahlberg, här med Ilayda, 4, och Ilyas, 6. Foto: Mikael Andersson

En kvinnlig Rissnebo, som vill vara anonym, uppskattar initiativet.

– Det är bra att de visar sig, säger hon om poliserna.

Hon tycker att det är jobbigt med gäng som "hänger" och "röker på" i centrum. Men, tillägger hon, rädd känner hon sig inte.

– Det är ingen som har gjort mig illa, jag har inte råkat ut för något.

Fram till 2019 klassade Polisen Rissne/Hallonbergen som ett "utsatt område". Därefter ändrades klassificeringen till "riskområde", eftersom kriminaliteten ansågs ha fördjupats.

Över 110 poliser visade upp sig

Enligt kommunpolisen Johanna Lehnberg finns här klassiska socioekonomiska problem, som trångboddhet.

– Det är också områden som har högre grad av tystnadskultur. Är vi inte här får vi inte reda på lika mycket, eftersom folk inte är lika benägna att anmäla brott.

Men det finns också goda krafter att räkna med, menar Lehnberg, i form av bland annat ett rikt föreningsliv och nattvandrare. Och hennes kollega, tillförordnade lokalpolisområdeschefen, Kajsa Johansson, upplever att utvecklingen har börjat gå åt rätt håll. Det har hon flera förklaringar till.

Johanna Lehnberg och Kajsa Johansson. Foto: Mikael Andersson

– Dels har tongivande kriminella blivit dömda till fängelsestraff, dels ser vi att resultaten på Grönkullaskolan har blivit bättre. Och klarar man skolan har man bättre förutsättningar i livet.

Berömmer samarbetet

Sedan en tid tillbaka sysslar Polisen med kamerabevakning i Rissne. Detta har både brottsförebyggande och uppklarande effekter, säger Kajsa Johansson. Också samarbetet med kommunen beskriver hon som "jättegott".

Likväl räknas Hallonbergen och Rissne som riskområden. Johanna Lehnberg tror att det kan gå att kraftsamla ännu mer i samverkan mellan aktörerna i området.

– Och det är klart att man önskar att alla hade fler resurser.

Fakta: Utsatta områden

I länet har Polisen identifierat 28 platser som präglas av låg socioekonomisk status och kriminella med inverkan på lokalsamhället.

Polisen delar in områdena i tre kategorier utifrån allvarsgrad: utsatt område, riskområde och särskilt utsatt område.

I Sundbyberg räknas Rissne och Hallonbergen som ett riskområde. Det innebär att läget bedöms som värre än i ett utsatt område, med risk för att utvecklas till ett särskilt utsatt område.

Källa: Polismyndigheten

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Konsthallen larmar: Kan behöva läggas ner

Nyheter Fortsatt krympt stöd från staden Ekonomiska orosmoln fortsätter att hopa sig över Marabouparken. Nästa år kan konsthallens verksamhet vara finito, varnar dess chef.torsdag 23/6 12:27

Startskottet har gått för prestigebygge

Nyheter 113 hyresrätter stundar för Kvarnstugan Första spadtaget är avbockat, nu kan bygget av kvarteret Kvarnstugan i västra Ursvik växa fram. Här ska bostäder samsas med kultur, restaurang och butiker.torsdag 23/6 12:22

Semir är Årets sundbybergare 2022

Nyheter "En klapp på axeln som betyder jävligt mycket" Semir Yebio och hans vänner ville ge något tillbaka till uppväxtorten Hallonbergen. Sedan dess har Semir fixat både nattvandringar och ungdomsaktiviteter – samt en nominering i tävlingen Årets...torsdag 23/6 12:19