Alvaro Torres pekar mot hörnet där första kameran kom upp i påskveckan. Den här veckan installerades också kameror vid Skarpnäcks torg. Fler finns i polisen planering. Foto: Sacharias Källdén/Anders Björklund

Polisen satsar på kameror i Skarpnäck och Bagarmossen

Polisen satsar på kameror i tre områden i Skarpnäck och Bagarmossen. En av platserna är Skarpnäcks torg där en ung man sköts till döds den 10 april.

  • Publicerad 02:52, 30 apr 2022

De som skjutit vet att det inte finns några kameror

Polisen Alvaro Torres möter upp utanför tunnelbanan i Skarpnäck några dagar innan den första kameran sätts upp. Nu sitter den mitt emot Skarpnäcks t-bana och filmar ingången, Skarpnäcks allé och Brandparken.

Alvaro pekar mot hörnet där kameran har god utblick.

– Det kommer att ge bra bilder, och ska kunna användas som bevismaterial i utredningar, säger han.

Även Skarpnäcks torg har fått kameror nu, en mot torget och en med sikt mot Skarpnäcks allé. Förhoppningen är att Skarpnäcks allé vid kulturhuset får ytterligare en kamera senare i år.

"Kameror finns ju redan på många platser folk besöker, både i kollektivtrafiken och butiken. Vi förstår att det kan uppfattas som integritetskränkande. Men polisen sitter inte och följer bilderna på en plats hela tiden" säger Alvaro Torres. Foto: Sacharias Källdén

Skarpnäcks torg fick poliskameror den här veckan. Foto: Anders Björklund

Platserna i Skarpnäck och Bagarmossen

Tunnelbaneingången i Skarpnäck, delar av Skarpnäcks allé och Brandparken.

Status: Finns kamera på plats med tillstånd för tre månader. Planer på permanent tillstånd.

Skarpnäcks torg och gången mot allén.

Status: Skarpnäcks torg har fått två kameror med tillstånd för tre månader. Planer på permanent tillstånd.

Skarpnäcks allé vid kulturhuset.

Status: Skarpnäcks allé vid kulturhuset har ännu inte kamera, men planer finns och kan få senare i år.

Lagaplan. Torget utanför tunnelbanan i Bagarmossen.

Status: Finns i polisens planering. Kan få kamerabevakning senare i år.

Vem beslutar?

Lokalpolisområdeschefen fattar beslut om tillfälliga kameror som får sitta i 3 månader åt gången.

Polisområdeschefen fattar beslut om permanenta kameror.

Visa merVisa mindre

"Individer i andra kriminella nätverk"

Något organiserat kriminellt nätverk av den typen som finns i andra Stockholmsorter har polisen dock inte identifierat i Skarpnäck.

– Vi ser det som mer löst sammansatta grupper. Men det finns individer i Skarpnäck som ingår i andra kriminella nätverk, säger Alvaro Torres.

I Skarpnäck och Bagarmossen finns vad polisen betecknar som en "öppen drogscen" där knark används och säljs mer eller mindre öppet. Kommunpolisen Alvaro Torres nämner också flera våldsbrott och rån som skett senaste året i Skarpnäck.

Förutom de två morden i februari och april blev en man skjuten på Skarpnäcksfältet i december och på påskdagen en man skjuten i bröstet vid skateparken.

Ännu ingen gripen för skjutningar i Skarpnäck

Bevis. Efter mordet på Skarpnäcks torg 10 april frågade poliser butiksägare om eventuella kameror. Alvaro Torres dämpas när vi kommer till Skarpnäcks torg ett par dagar efter mordet. Nu finns kameror här. Foto: Sacharias Källdén

Minskar kameror brotten?

En sammanställning 2018 av 80 studier av övervakningskameror i världen visade:

– En nedgång av planerade brott såsom narkotikalangning och stölder. Men ingen påverkan på impulsiva brott.

– En nedgång av brott i bostadsområden och på bilparkeringar, men ingen påtaglig nedgång i centrumkärnor. Enligt Brå är det dock inte klarlagt att kameror inte kan ha effekt i centrumkärnor.

– En brottsminskning på 15 procent vid aktiv kamerabevakning, men att effekterna uteblir vid passiv och obemannad bevakning.

– En brottsminksning på 34 procent på platser som också fått fler än en annan brottsförebyggande insats, men ingen effekt med bara en kompletterande insats.

Källa: Brå

Visa merVisa mindre

Planen. Skarpnäcks allé vid Skarpnäcks kulturhus finns med i polisens planer. Foto: Sacharias Källdén

När Mitt i och kommunpolisen Alvaro Torres kommer till Skarpnäcks torg berättar en äldre man hur han sett folk springa från platsen efter mordet. Han pekar upp mot dekorationerna på en av fasaderna och menar att där finns en kamera.

– Nej, det är ingen kamera där. Man måste ha tillstånd för det, förklarar Alvaro Torres.

Folk på mordplatsen

Mordet vid Skarpnäcks torg skedde vid 18.30. Det var mycket folk i rörelse och på restaurangerna vid torget fanns matgäster.

– De som skjutit vet att det inte finns några kameror vid Skarpnäcks torg, säger Alvaro Torres.

Vid Brandparken sattes kameran upp i påskveckan. Det var den första i Skarpnäck. Foto: Anders Björklund

Men kamerorna kommer inte som ett svar på de senaste två morden. Tankarna har funnits i flera år enligt Alvaro Torres som säger att polisen jobbat aktivt med saken efter nyår.

– Skarpnäck är mest angeläget nu. Men vår förhoppning är att även Bagarmossen får kameror senare i år.

Enligt Stefan SIngman som är chef för kamerabevakningen på Stockholmspolisen har man anledning att vara hoppfull om att få kameror "i närtid". Men några utfästelser om tidpunkter för när kameror finns på plats ger han inte.

"Operatörerna kan välja bilder"

– Processen för att sätta upp kameror är omfattande, med bland annat tillstånd från fastighetsägare. Just nu ser vi också fördröjningar i leveranserna på grund av komponentbrist, men kamerorna är på gång och platserna finns med i våra projekteringar, säger Stefan Singman.

Stefan Singman, chef för kameraövervakning på Stockholmspolisen. Foto: Polisen

Kamerorna ger film som kan övervakas i realtid från övervakningscentret i polishuset på Kungsholmen. Om något händer kan operatörerna snabbt få en uppfattning om läget på platsen och ge utryckande poliser exempelvis signalement på misstänkta eller flyktväg.

– Operatörerna kan välja vilka bilder de vill följa. Framförallt är det om någon slår larm som avgör vilka filmer man tittar på, säger Stefan Singman.

Parkleken i Bagarmossen kan få ordningsvakter

Demonstrerade med kravlista efter skjutningarna i Skarpnäck

Pappan: "Inga fler ska behöva gå igenom det här"

Polisen: "Vi ser med oro på vad som hänt"

Kan välja vilka bilder de vill följa