Brottsplats. Busskuren där det misstänkta mordförsöket ägde rum. Till höger Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla. Foto: Polisen/

Polisen: Sannolikt att fler unga värvas för brott

En 16-årig pojke tros ha fått i uppdrag att mörda en man i Viksjö. Fallet är extremt och ovanligt, enligt polisen som ändå varnar för att fler unga riskerar att värvas till kriminella gäng.

  • Publicerad 12:48, 4 dec 2020

Som ungdom blir du sedd, hörd och bekräftad.

På torsdagen var det tänkt att huvudförhandlingarna skulle inledas mot 16-åringen och tre män varav två är från Järfälla. Så blev det emellertid inte; på grund av att man befarade ett fritagningsförsök fick rättegången ställas in.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Den 16-årige pojken är skriven i Spånga och misstänks för att i maj ha skjutit en 20-årig man som satt vid en busshållplats i Viksjö.

Ett vittne beskriver hur skytten stått gränsle över cykeln och avlossat två, tre skott rakt emot överkroppen på 20-åringen, enligt SVT. Offret försökte fly medan pojken fortsatte att skjuta. Till slut föll mannen ihop i ett skogsparti i närheten.

Mirakulöst nog överlevde han.

”Fan. Nu de e 10ggr svårare o ta horungen” skrev enligt åtalet en misstänkt uppdragsgivare i Encrochat efter det misslyckade mordförsöket.

Kallades "soldat"

Dekrypterad data från denna telefontjänst bidrog till att polisen anser sig ha kommit åt de inblandade i händelsen, skriver Dagens nyheter. Den 16-årige pojken ska ha kallats "soldat" av de misstänkta uppdragsgivarna och tros ha värvats av dem för att döda en man inom narkotikabranschen.

Pojken ska inte ens ha krävt någon ekonomisk ersättning.

Flykt. Bild som enligt åtalet föreställer 16-åringen på flykt efter mordförsöket. Foto: Polisen

Gör sina affärer i bland annat Jakobsberg, Söderhöjden och Termovägen i Kallhäll

Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla, säger att ärendet är extremt och ovanligt.

– Att det däremot finns väldigt unga personer som är beredda att gå in i de här kriminella kretsarna och då riskerar att bli utnyttjade av dem som är äldre, det kan vi se lokalt och det är oroväckande.

Det kan röra sig om pojkar så unga som 12, 13 år, som får jobba som ”knasvakter”. Det vill säga hålla utkik så att de äldre kan sköta sina affärer ostört.

– Sedan fortsätter det gärna med att man blir ombedd att utföra ärenden, som att bära stöldgods, narkotika eller vapen mellan punkt a och b.

Utanförskap

Hur vanligt det är att unga rekryteras till kriminella miljöer i Järfälla har Magnus Nilsson svårt att bedöma.

– Men i och med att narkotikahandeln har blivit mer förekommande är det med stor sannolikhet fler ungdomar som blir uppsugna i det här.

Behöver föräldrar vara oroliga?

– Inte alla naturligtvis. De föräldrar som bör vara oroliga vet ofta själva om det, skulle jag säga.

Han nämner unga som inte fixar skolan, saknar en meningsfull fritid och har en haltande relation med sina föräldrar.

Känslan av utanförskap kan i vissa fall leda till att dessa ungdomar närmar sig kriminella miljöer.

– Som ungdom blir du sedd, hörd och bekräftad. De här behoven kanske inte kan fyllas på annat sätt, och så hamnar du plötsligt i en omgivning där du blir det, säger Magnus Nilsson.

Ingen tydlig hierarki

Han säger att det finns ett par grupperingar i Järfälla som polisen definierar som kriminella nätverk. Personerna inom dem kan bo utspritt men gör sina affärer i bland annat Jakobsbergs centrum, Söderhöjden och Termovägen i Kallhäll.

Någon tydlig hierarki är det sällan frågan om.

– Det är mer oförutsägbart, eftersom det handlar om unga män med hyfsat låg impulskontroll, dålig förmåga att hantera konflikter, tillgång till narkotika som grumlar ditt omdöme ännu mer, tillgång till vapen och status att leva upp till. Då har du en dålig mix för grova våldsbrott.

Pojke misstänks ha värvats för att mörda – tre åtalas

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att rättegången inleddes på torsdagen. Rätt är att den ställdes in på grund av att man befarade ett fritagningsförsök.

Fyra åtalas för inblandning i skjutningen

16-åringen åtalas för förberedelse till mord, försök till mord och grovt vapenbrott.

Förutom pojken står tre män åtalade i fallet: två 27-åringar från Järfälla och en Hägerstensbo i 30-årsåldern.

Den ena Järfällabon åtalas för anstiftan av försök till mord, den andra för medhjälp till försök till mord alternativt underlåtenhet att anmäla brott. Hägerstensbon åtalas för medhjälp till försök till mord.

Visa merVisa mindre