Polisinsatser i Råcksta och Nacka efter skjutningar. Nu kopplar polisen ihop dem. Foto: Christian Lärk

Polisen: Samband mellan skjutningar i Nacka och mord i Råcksta

Skottlossning utbröt i Nacka under söndagskvällen. Två män skadades allvarligt och fick föras med ambulans till sjukhus. På en presskonferens på måndagen bekräftar polisen att händelsen hänger ihop med mordet på en 18-årig kvinna i Råcksta förra veckan och att de två skadade männen sköts av misstag.

  • Publicerad 07:50, 9 sep 2019


Flera Nackabor larmade polisen under söndagskvällen när de strax innan klockan 21 hörde skottlossning i området.

Polisen åkte ut till platsen och hittade där två skadade män. Männen fick föras till sjukhus med ambulans.

– De är fortfarande på sjukhus och enligt de uppgifter jag har är det allvarligt skadade, säger Ola Österling, polisens presstalesperson, på måndagskvällen.

Hänger ihop med mord i Råcksta

Under måndagen bekräftar polisen att ärendet hänger ihop med dödsskjutningen av en 18-årig kvinna från Fisksätra i Råcksta.

– Det mord som utfördes i Råcksta hade samma mål som skjutningen i Nacka, säger säger Carolina Paasikivi, polisområdeschef Stockholm syd.

Enligt polisen var alltså de män som sköts inte de tilltänkta måltavlorna, utan sköts av misstag i jakt på måltavlan, skriver DN.

Något som även skedde den 18-åriga kvinnan, enligt flera medier av misstag. Egentligen var man ute efter hennes make. Polisen har tidigare uppgett att man undersöker konflikter bland kriminella för att hitta motivet.

– Vi har en bra bild av vilka som är inblandade, säger Carolina Paasikivi på dagens presskonferens.

Flera rutor sköts sönder. Foto: Christian Lärk

Krossade rutor

De två männen som sköts på söndagen i Nacka hittades skadade i en bil respektive en bostad i Alphyddan.

– I nuläget kan jag inte säga om bostaden är mannens hem. Inte heller hur skjutningarna hör ihop, säger Towe Hägg.

Under söndagskvällen spärrades området av men på måndagsmorgonen var avspärrningarna borta, enligt Mitt i:s fotograf på plats.

Flera fönster i det beskjutna lägenhetshuset är krossade och det ligger glas på marken nedanför. I trapphuset finns blodfläckar kvar.

I trapphuset finns blodfläckar kvar. Foto: Christian Lärk.

Ingen frihetsberövad

Flera personer förhördes under söndagskvällen och men var under måndagsmorgonen inte längre frihetsberövade.

– Jag kan tänka mig att personerna togs med till förhör för att prata på en lugnare plats och att de sedan fick lämna när förhöret var över, säger Towe Hägg.

Polisen har nu inlett en förundersökning gällande mordförsök och arbetar just nu med både teknisk bevisning och förhör med vittnen.

– Vi söker vittnen. Personer som har gjort iakttagelser under söndagskvällen får gärna höra av sig till polisen, säger Ola Österling.