Polisen saknar spår efter hundattack vid ridskola

Polisens djurskyddsgrupp kommer inte vidare med attacken vid Hufvudsta ridskola. Men fallet sticker ut från de flesta hundattacker. – Det verkar som att de som var ansvariga för hundarna ville att det skulle hända, det är skillnaden, säger utredaren Lena Jakobsson.

  • Publicerad 05:24, 14 mar 2019

Den 24 februari attackerades ridskolehästen Hope av två hundar under en ritdur i Huvudsta. Den 15-åriga ryttaren ramlade av men klarade sig oskadd.

Tre veckor senare står polisen utan ledtrådar. Man har varken hittat hundarna eller de killar som släppte dem mot Hope.

Återvändsgränder

Tv-programmet Efterlyst hade ett inslag om händelsen, men det gav inget konkret, berättar utredaren Lena Jakobsson på djurskyddsgruppen.

– Vi fick in några lösa, vaga ändar till tips. Vi har följt upp det så gott det går men det är tyvärr återvändsgränder. Vi har inget konkret att gå på, säger hon.

Rubriceringen är i dagsläget misshandel och brott mot lagen om tillsyn av hund.

– Vi har inte lagt ned ärendet, utan det får ligga där. Rätt vad det är kanske någon ger sig till känna eller kommer in med ett tips, säger Lena Jakobsson.

”Ville att det skulle ske”

Att hundar går till attack mot hästar förekommer då och då, men Hufvudstafallet tycks särskilja sig, menar hon.

– De som rider råkar ut för sådana här saker ibland. En del hundar är rovdjur i botten och det kan uppstå en jaktsituation. Oftast handlar det om oaktsamhet, men just i det här fallet verkar det som att de som var ansvariga för hundarna ville att det skulle hända, det är skillnaden, säger Lena Jakobsson.