Polisen: Saknad man kan ha drunknat i ovädret

Den man som enligt ett vittne föll i vattnet på Bullandö marina i söndags har troligen omkommit. Nu vädjar polisen om hjälp att identifiera mannen. Ovädret som drog fram över marinan orsakade stor förödelse och drog med sig bryggor 75–100 meter. Sjöpolisen säger sig aldrig tidigare ha varit med om något liknande. 

  • Publicerad 14:45, 6 aug 2018

Det åskoväder som drog fram över Bullandö marina i söndags eftermiddag bestod bland annat av en vindstöt på 25 sekundmeter som enligt sjöpolisen sopade med sig bryggor och båtar i en enda röra.

– Det var oerhört dramatiskt och vi och brandkåren drog i gång en räddningsinsats. Mitt i tumultet har ett vittne sett en man spolas ner i vattnet. Enligt vittnet har vattnet varit strömt och det har sett ut som att vattnet kokade. Sen har han åkt ner under bryggorna. Vi utgår från att han drunknat, säger Jan Ferb, gruppchef vid sjöpolisen.

– Räddningstjänsten var på plats med dykare som letade flera timmar så gott de kunde, sikten är inte så jättebra ens vid normal väderlek, nu var den så gott som obefintlig. Dom hittade inget.

Flera vittnen såg mannen

Enligt sjöpolisen har flera vittnen sett mannen i marinan i samband med ovädret men ingen av de som polisen pratat med har kunnat säga vem mannen är.

– Vi vet inte vem det är.

Teoretiskt kan mannen ha spolats i väg en bit och kunnat ta sig i land längre bort.

– Vi ser det som otroligt. Vi utgår från att han drunknat.

Går ut med signalement

Sjöpolisen går nu ut med ett signalement på mannen, för att få hjälp med att identifiera honom. Mannen beskrivs vara i åldern 60 till 65 år, ha vitt hår och vid tillfället var han klädd i endast ett par blå shorts.

Sista tillfället som mannen iakttogs befann han sig ute på en bryggan och försökte att säkra en så kalla y-bom.

– Sannolikt har han försökt hjälpa till. Vi vill veta vem det är.

När åskan drog in tog den med sig allt

Jan Ferb, sjöpolisen

Ovädret orsakade stor förödelsen på marinan. Bland annat gick bryggor av och bryggor flyttades 75 till 100 meter.

– När åskan drog in tog den med sig allt.

Inte varit med om liknande

Jan Ferb har jobbat inom polisen i 40 år varav tio år vid sjöpolisen. Han har inte varit med om liknande förödelse i sjömiljö vid ett oväder.

– Aldrig.

Sjöpolisen planerade under måndagen att senare i veckan skicka ned sina egna dykare för att söka efter den försvunna mannen.