Under flera kvällar har det även i år samlats många personer som dansat och spelat hög musik till småtimmarna vid pergolan och kajen i Hornsberg.

I en lokal facebookgrupp har debatten om dess vara eller icke vara, framförallt om att det spelas hög musik så sent på nätterna, gått varm. Många har även kontaktat polisen och staden

https://www.mitti.se/nyheter/popular-dansplats-vid-hornsberg-ska-fa-nya-regler-efter-klagomal/reptkD!7f35ujMcWOd2n87GLkUYg/

Enligt kommunpolisen Gisella Bjurhäll var polisen på plats sporadiskt under den gångna helgen men kunde då inte se de stora folksamlingar på 100-300 personer som det rapporterades om.

Nedlagd utredning

I tisdags kväll var de dock där på nytt och medlade mellan dem som dansade och grannar som klagat. De informerade även om att det krävs tillstånd för den här typen av tillställningar, men när polispatrullen sedan återkom en stund senare pågick fortfarande dansen och då skrevs en anmälan om icke tillståndsgiven offentlig tillställning. Utredningen har redan lagts ner.

– För att straffansvar ska kunna utkrävas måste man kunna tillse en specifik individ eller flera och att de har uppmanat folk att komma till platsen. Det var ingen på plats som ville tillkännage sig som arrangör, säger Gisella Bjurhäll.

Det är alltså fritt fram så länge ingen arrangör går att spåra?

– Man får inte ha en tillställning som är oanmäld. Och vi fick dansen att upphöra så det fick ändå effekt. Vi har markerat att man inte får ha den här typen av tillställningar, säger Gisella Bjurhäll och understryker att polisen fortsättare att prioritera området tillsammans med staden.

Det har även skickats in en ansökan om tillstånd att bedriva dansverksamhet på platsen, men staden har sagt nej och det kommer därmed troligen också polisen att göra, eftersom staden äger marken, enligt Gisella Bjurhäll.

När det gäller eventuell trängsel uppger hon att det är länsstyrelsen som sköter den tillsynen och att även staden har ”ambulerande team”. Däremot har Rålambshovsparken och Hornsberg pekats ut som kritiska platser och om det utfärdas ett vistelseförbud så kan det ge ordningsböter och upplösa folksamlingen.

Men ni kan väl upplösa folksamlingar ändå?

– Absolut. Men då krävs det att det verkligen är ordningsstörande för allmänheten.