NY SKYLT. Vid pergolan sitter numera en skylt med nya trivselregler. Enligt kommunpolis Gisella Bjurhäll så är området fortsatt prioriterat i sommar. Foto: Per Brandt/Privat

Polisen ryckte ut på salsadans i Hornsberg

Stora folksamlingar som dansar salsa till hög musik sent i Hornsberg har fått boende att reagera – och polisen att rycka ut då det saknas tillstånd. Men anmälan lades ner direkt.

  • Publicerad 13:15, 4 jun 2021

Under flera kvällar har det även i år samlats många personer som dansat och spelat hög musik till småtimmarna vid pergolan och kajen i Hornsberg.

I en lokal facebookgrupp har debatten om dess vara eller icke vara, framförallt om att det spelas hög musik så sent på nätterna, gått varm. Många har även kontaktat polisen och staden

Populär dansplats vid Hornsberg ska få nya regler efter klagomål

Enligt kommunpolisen Gisella Bjurhäll var polisen på plats sporadiskt under den gångna helgen men kunde då inte se de stora folksamlingar på 100-300 personer som det rapporterades om.

Nedlagd utredning

I tisdags kväll var de dock där på nytt och medlade mellan dem som dansade och grannar som klagat. De informerade även om att det krävs tillstånd för den här typen av tillställningar, men när polispatrullen sedan återkom en stund senare pågick fortfarande dansen och då skrevs en anmälan om icke tillståndsgiven offentlig tillställning. Utredningen har redan lagts ner.

– För att straffansvar ska kunna utkrävas måste man kunna tillse en specifik individ eller flera och att de har uppmanat folk att komma till platsen. Det var ingen på plats som ville tillkännage sig som arrangör, säger Gisella Bjurhäll.

Det är alltså fritt fram så länge ingen arrangör går att spåra?

– Man får inte ha en tillställning som är oanmäld. Och vi fick dansen att upphöra så det fick ändå effekt. Vi har markerat att man inte får ha den här typen av tillställningar, säger Gisella Bjurhäll och understryker att polisen fortsättare att prioritera området tillsammans med staden.

Det har även skickats in en ansökan om tillstånd att bedriva dansverksamhet på platsen, men staden har sagt nej och det kommer därmed troligen också polisen att göra, eftersom staden äger marken, enligt Gisella Bjurhäll.

När det gäller eventuell trängsel uppger hon att det är länsstyrelsen som sköter den tillsynen och att även staden har ”ambulerande team”. Däremot har Rålambshovsparken och Hornsberg pekats ut som kritiska platser och om det utfärdas ett vistelseförbud så kan det ge ordningsböter och upplösa folksamlingen.

Men ni kan väl upplösa folksamlingar ändå?

– Absolut. Men då krävs det att det verkligen är ordningsstörande för allmänheten. 

Skylt för visad hänsyn

Nytt för i år är att stadsdelen har satt upp en skylt med "trivselregler" vid pergolan. Där står bland annat att ”visa hänsyn till närboende och andra parkbesökare” och ”hög musik kan upplevas som störande”.

Enligt parkingenjören Helena Åkerlindh är det ett försök att få människor att ta hänsyn till varandra men i övrigt är det en ordningsfråga.

Enlig henne kan de heller inte hänvisa till en speciell tid på allmän plats, därför har de exempelvis tagit fram nya skyltar för bollplaner som tidigare hade tidsangivelse.

Kan det bli aktuellt med mer skyltning kring detta?

”Vi tänker att vi får se vad denna skylt ger och utvärdera om det behövs mer skyltning.” skriver hon i ett mailsvar.

Visa merVisa mindre