Polisen: Rissne bland Sveriges mest utsatta områden

Droghandel i garage och butiksinnehavare som hotas av gäng. Polisen pekar ut Hallonbergen och Rissne som ett av landets 53 riskområden. – Det är väldigt allvarligt, säger Josefin Malmqvist (M).

  • Publicerad 14:32, 10 feb 2016

I en ny kartläggning från Polisens nationella operativa avdelning (NOA) listas de bostadsområden i Sverige som har störst problem med kriminalitet. Husby och Rinkeby/Tensta pekas ut, men också Rissne och Hallonbergen.

Josefin Malmqvist (M), kommunalråd, håller med om att läget är allvarligt.

– Vi ser både en ökad upplevd otrygghet och en ökad faktiskt brottslighet. Det kan röra allt från klotter till allvarliga våldsbrott, vi hade ju till och med ett mord i Hallonbergen nyligen, säger hon.

Exempel på problem är droghandel i garage i Hallonbergen och otrygghet bland handlare i området.

– I Rissne har vi tobaksaffärer som gäng använder som plats för sina uppgörelser. Handlarna känner att de inte ha något att sätta emot. Det är väldigt allvarligt, säger Josefin Malmqvist.

Ett hjälpmedel kan vara kameraövervakning.

– Allmän plats är svår att övervaka. Men privata fastighetsägare Förvaltaren kan titta på att ha kameror i sina garage.

– Det behövs också en ökad polisnärvaro, säger Josefin Malmqvist.

En tredje åtgärd som kan bli aktuell i Hallonbergen och Rissne är såkallade grannstödsbilar, där de boende kör runt och rapporterar misstänkt brottslighet.

På ett större plan anser Malmqvist att det krävs satsningar på sysselsättning i Hallonbergen och Rissne.

– Det är unga som bidrar till otryggheten och ligger bakom många brott. I grunden handlar det om att de inte gå i skolan eller till ett jobb.

I polisens sammanställning klassas Hallonbergen/Rissne som ”utsatt”. Husby, Hallunda och Rinkeby/Tensta har större problem och pekas ut som ”särskilt utsatt”.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är polisens största bil – plats för sex hästar

Nyheter "Som en polisstation på hjul" Här är Stockholmspolisens nya radiobil som kan köra ut sex hästar och sju poliser samtidigt vid större uttryckningar eller i sökandet efter försvunna personer.tisdag 24/11 12:09

Nya större Örskolan ett steg närmare

Nyheter Byggplanerna har väckt stora protester Trots många synpunkter tar staden nu ett stort steg mot nya Örskolan som ska ta emot 630 elever. Men tidigast 2024 kan skolan öppna.måndag 23/11 14:10