Låt bli grillen under eldningsförbudet. Foto: Mostphotos

Polisen: ”Respektera eldningsförbudet”

Trots eldningsförbudet fortsätter Sollentunaborna att grilla. Förutom faran tar det också resurser från en redan ansträngd poliskår. – Vi uppmanar verkligen människor att ta hänsyn till de förbud som råder, säger Niclas Andersson på polisen.

  • Publicerad 14:35, 18 jul 2018

Sedan den tionde juli råder eldningsförbud, men i flera sociala kanaler hörs upprörda röster kring det faktum att allt för många inte tycks bry sig om risken det medför att grilla sin korv till middagen.

Såhär låter det i en lokal facebookgrupp:

Man skulle önska att polisen kunde ha tid att ta sig dit ibland. Det är ju ändå förbjudet med dom där jäkla onödiga grillarna. Men det måste väl hända något katastrofalt först.”

”Folk visar inte respekt mot förbud utan är så egoistiska och bara tänker på sig själv. Folk verkar inte veta vad respekt är. Tycker de borde sluta sälja grillarna.”

”Om man inte förstår att det inte är lämpligt att grilla nu oavsett om man har sett förbudet eller inte så är det bara att beklaga deras oförmåga att tänka.”

Polisen under hård press

Niclas Andersson, tillförordnad biträdande polisområdeschef för Stockholm nord där Sollentuna ingår, bekräftar att de får in samtal om att det fortfarande grillas.

– Det är både olämpligt och olagligt, inte bra alls. Det är förenat med stora risker och vi har ju haft flera bränder i polisområdet. Det är ansträngt läge hos både brandförsvar och polis.

Varför tror du människor fortsätter elda och grilla?

– Jag kan bara spekulera, men jag tror att man underskattar riskerna och tror att man ska kunna hantera det. Man överskattar sin förmåga och underskattar riskerna, helt enkelt.

Den här tiden på året har polisen redan ett ansträngt läge och det faktum att människor struntar i eldningsförbudet gör att att läget försämras ytterligare.

– Vi är i stort sätt beroende av att allmänheten tar ett stort ansvar, det är jätteviktigt, säger Niclas Andersson.

Kan leda till fängelse

När det trots allt blir bränder leder de inte bara till förstörelse och fara för såväl människor som djur och natur. Det leder också till en stor polisiär utredning som kan leda till att den som orsakat branden kan bli åtalad och dömd för brott.

Grillning under eldningsförbud kan ge böter, och om brand uppstår handlar det om rubriceringen allmänfarlig vårdslöshet som kan ge från 6 månaders fängelse och dagsböter, upp till fyra års fängelse om brottet anses vara grovt.

– Vi uppmanar verkligen människor att ta hänsyn till de förbud som råder, säger Niclas Andersson.

Fakta

Eldningsförbud - det här gäller

  • Alla former av öppen eld i skog och mark är förbjuden.
  • Förbudet omfattar även särskilt iordningställda grillplatser. Grillning på egen tomt omfattas inte.
  • Det är tillåtet att grilla på egen tomt i grill som är utformad så att det inte finns risk för brandspridning, till exempel upphöjd från marken. Till ”egen tomt” räknas i sammanhanget även gård till hyresrätt och bostadsrätt samt kolonilott. För att undvika missförstånd – tala med styrelsen/hyresvärden för att ta reda på vilka lokala regler som gäller.
  • Ha alltid släckutrustning i närheten när du grillar och släck elden/glöden i kolgrillen med mycket vatten när du har grillat klart.
  • Räddningstjänsterna avråder dock från grillning över huvud taget på grund av den extrema torkan.
  • Trangiakök och stormkök har öppen låga och omfattas av eldningsförbudet.
Källa: Länsstyrelsen
Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Så blir nya Södra Häggvik

Nyheter Från handel och industri till en blandning av bostäder och service. Stora delar av Södra Häggvik planändrades redan i början av 2000-talet efter att gamla ABB-huset – nuvarande The Factory – stod klart. Först nu är planerna på en blandad stadsdel med bostäder,...onsdag 28/10 4:50

City Gross siktar på att slå upp portarna först

Nyheter "Vi vill ju ha nyöppningskänslan, men ändå coronasäkra det." City Gross stängde sin butik i Stinsen sommaren 2019 och gör nu comeback i Häggvik då man öppnar i det nya handelskvarteret. – Jag törs inte säga exakt när, men vi öppnar först, sedan kommer Willys...onsdag 28/10 4:30