Foldern gjordes 2015 och har delats ut så sent som i förra veckan. Foto: Hanna Lindgren

Polisen pudlar efter missen som fick cyklisterna att rasa

Polisen och staden delade ut broschyren "Cykla rätt" – men innehållet var fel. Nu ska polisen dela ut nya broschyrer.

  • Publicerad 11:39, 3 jul 2017

Det var i förra veckan som det uppdagades att flera cyklar på Götgatan hade fått broschyrer fastsatta på sina pakethållare, något Cyklistbloggen var först med att uppmärksamma.

De innehöll information om cykelregler och hade, visade det sig efter detektivarbete från Cyklistbloggen, delats ut av Stockholms stads sommarjobbare på Södermalm, i samverkan med polisen.

Polisen vill utbilda och straffa cyklister

Men innehållet fick mängder av kritik bland cyklisterna för att innehålla en massa fel och att det helt enkelt är gamla regler i broschyren. I cykelforum på Facebook har ilskan över broschyren varit stor.

– Jag tycker nog formuleringen "För att vara säker på att göra rätt när du korsar en väg ska du alltid iaktta väjningsplikt, eftersom den nästan alltid gäller" är värst. Den bygger på att cyklister alltid färdas på cykelbanor och korsar vägar med biltrafik på. Men cyklar man i city, där broschyren delades ut, så cyklar man oftare i blandtrafik, eller i cykelfält och då råder vanliga väjningsregler, säger Christian Gillinger som driver Cyklistbloggen tillsammans med Jeroen Wolfers.

– Det man säger egentligen, menar jag, är "störst går först" och då blir trafiken snabbt väldigt farlig för oskyddade trafikanter, fortsätter han.

Ny broschyr

På polisen säger man nu att den förra broschyren var felaktig, och att man har utgått ifrån de lagar och regler som var aktuella när broschyren gjordes. En ny broschyr kommer att delas ut från och med den här veckan. I den är till exempel stycket om att man alltid ska iaktta väjningsplikt borta.

– Foldern var felaktig och den nya kommer att vara tydligare, till exempel har vi gått från fyra rader till sju som handlar om cykelöverfart för att göra det tydligare vad som gäller, säger Catharina Anstett, polisinspektör på lokalpolisområde Södermalm.

Har ni några planer på att göra liknande foldrar som riktar sig till fotgängare och bilister?

– Nej.

Cykelsäsongen är här – liksom cykeltjuvarna