Magnus Nilsson, kommunpolis, är positiv till kommunens satsning. Foto: Mikael Andersson

Polisen positiv till kommunens satsning mot unga kriminella

Att kommunen satsar på förebyggande insatser mot unga kriminella välkomnas av polisen. Samtidigt menar kommunpolisen Magnus Nilsson att det kommer krävas mycket arbete för att nå fram.

  • Publicerad 06:43, 29 sep 2021

Att unga människor, främst killar, i ung ålder tidigt hamnar i kriminaliteten är ett problem. Att Järfälla kommun nu genomför insatser mot rekryteringen av unga in i kriminaliteten välkomnas av polisen.

– Det ligger i linje med hur vi inom polisen ska jobba. Men det är ingen lätt match, säger Järfällas kommunpolis Magnus Nilsson och fortsätter:

– Det är ett jätteviktigt uppdrag som kommunen har och idén om att jobba mot nyrekrytering av unga är bra. Vi är gärna med och bidrar i den mån vi kan.

Är problemet stort i Järfälla?

– Ja det är stort, men inte större än på andra jämförbara orter. Vi samverkar med polisområde nord och i bland annat Vällingby och Solna ser vi också stora problem.

Enligt polisen handlar det framförallt om killar mellan 14-16 år, som begår vålds- och narkotikabrott.

– Unga killar får börja med små försäljningsuppdrag, ringa narkotikabrott. Sen börjar de sälja mer och mer och rätt vad det är dyker de upp bland skjutningar och grova narkotikabrott.

Har en ungdom redan blivit ”accepterad” i ett kriminellt nätverk kan det vara för sent att nå fram menar Magnus Nilsson. Därför måste insatserna göras i en tidig ålder, precis som kommunens insatser är tänkta att göra.

– Det handlar om att förändra normer och värderingar hos dessa individer. Vi måste förklara för dem att de måste satsa på skolan, skaffa en utbildning för att sen skaffa jobb och komma vidare i livet. Vi behöver få bort den osunda machoattityden som finns bland killar.

Så ska rekryteringen till gängen stoppas