Polisstationen på Södremalm ligger bara ett stenkast från Capio Maria. Foto: Läsarbild Google Street View

Polisen på Södermalm kritiska till sprututbytet

Polisen vill inte ha spututbytet på Södermalm – på grund av för lite resurser. Vasastan skulle passa bättre, tycker polisen.

  • Publicerad 07:06, 31 okt 2018

Ett nytt sprututbyte ska öppna på Södermalm, i byggnaden där Capio Maria ligger på Wollmar Yxkullsgatan, vilket StockholmDirekt var först med att rapportera.

Polisen på Södermalm är minst sagt kritiska. Inte mot sprutbytet i sig, men att ytterligare en verksamhet som riktar sig till personer beroende av narkotika hamnar på Södermalm.

Anders Lindberg är kommunpolis på Södermalm. Foto: Krister Sundgren

Vi servar hela regionen med missbrukarvård

Anders Lindberg, kommunpolis på Södermalm

Få av missbrukarna bor på Söder

Södermalm har ovanligt många verksamheter som riktar sig mot missbrukare. Och av de personer som besöker vård- och beroendeverksamheterna på Söder är endast cirka 8 procent skriva i stadsdelen, enligt polisens statistik.

– Vi servar hela regionen med missbrukarvård, säger Anders Lindberg, kommunpolis på Södermalm.

Många störs av missbruket

I stadens senaste trygghetsmätning kan man läsa att Södermalm är en av de stadsdelar där boende störs mest av narkotikamissbrukare – 14 procent upplever att narkotikamissbruk stör i området där de bor. I hela staden är siffran 8 procent.

Och enligt polisen på Södermalm skulle det behövas ungefär tre gånger så många poliser för att komma till rätta med narkotikan och den kriminalitet som följer med den i stadsdelen.

– Denna problematik gör att det blir en marknad för de som säljer narkotika då kunderna också finns här. Vilket i sin tur leder till att det är svårare att lämna sitt missbruk, säger Anders Lindberg. 

Vill hellre ha utbyte i Vasastan

Polisen i region Stockholm föreslog att stans nya sprututbyte skulle ligga vid Sabbatsbergs sjukhus i Vasastan. Men landstinget tyckte annorlunda, och vid årskiftet beräknas det nya sprututbytet på Södermalm att öppna.