Järfälla var den kommun där villainbrotten ökade mest i länet under 2017. Foto: Mostphotos

Polisen om villainbrotten: ”Gör så mycket vi kan”

2017 var Järfälla den kommun där villainbrotten ökade mest hela i länet. Föreningen Villaägare riktar nu kritik mot polisen då de inte har med åtgärder mot villainbrott i 2018 års medborgarlöfte. Men polisen säger att de gör allt i sin makt. – Vi gör så mycket vi kan med de resurser vi har, säger Albin Näverberg på polisen i Järfälla och Upplands-Bro.

  • Publicerad 15:46, 31 okt 2018

Järfälla ligger på tredje plats i landet när det gäller risken att utsättas för villainbrott och 2017 var det den kommun där inbrottsfrekvensen ökade mest i hela länet, visar siffror från Villaägarnas riksförbund.

Jonas Åskag, ordförande i Föreningen Villaägare i Järfälla, och Lena Rönngren Røssing, regionchef för Villaägarna region ABC, riktar via en insändare i Mitt i nu en uppmaning till polisen och kommunen att komplettera 2018 års medborgarlöfte med konkreta åtgärder mot inbrotten.

Enligt Albin Näverberg på polisen i Järfälla och Upplands-Bro är dock villainbrotten en av polisens största prioriteringar – även om det inte står med i medborgarlöftet.

– Vi gör så mycket vi kan med de resurser vi har – både från vår och kommunens sida.

Ingår i samverkansavtalet

Även om fokus på att stoppa villainbrotten inte presenteras i medborgarlöftet säger Albin Näverberg att det ingår i polisens samverkansavtal med kommunen.

Mer konkret innebär detta bland annat att polisen utför tekniska undersökningar på samtliga inbrott och att de även samverkar med övriga länet när de gör sina utredningar.

– Vi försöker kolla på gemensamma nämnare för de olika brotten – exempelvis om det rör sig om samma förövare.

”Organisera er”

Utöver detta jobbar polisen med att informera och organisera boende gällande grannsamverkan och grannstöd.

I december förra året drog även satsningen nos- och spaningspatrullen igång där hundägare utbildas till att blir mer observanta kring brottslighet i området.

– Vi gör faktiskt en hel del.

Har du något tips till villaägare som ändå är oroliga?

– Ett bra råd om man inte redan har en grannsamverkan är att starta upp en och organisera sig – speciellt i flerfamiljshusen. Då är polisen mer än gärna med och hjälper till.