Polisen om skolknarket: ”Fallet är inte unikt”

Idag inleds rättegången mot Djursholmspojken som förvarade droger i sitt skåp på Danderyds gymnasium. Verksamhetschefen för skolorna i Danderyd säger att drogförsäljning på skoltid inte är ett utbrett problem. Men polisen har en annan bild.

  • Publicerad 12:16, 25 sep 2018

När rättegången inleds i Attunda tingsrätt idag, har tonåringen från Djursholm erkänt att han tänkte sälja de stora mängderna cannabis, kokain och ecstasy som hittades i hans hem.

Beslaget gjordes efter att en polishund spårat upp knarkrester i pojkens skåp på Danderyds gymnasium i december förra året.

– Vi reagerade direkt när skolan fick tipset och fick dit polisen. Det här är inte något vanligt förekommande. Det här var en unik händelse. Vi har inte varit med om detta sedan det här uppdagades och inte så långt tillbaka som jag känner till och har jobbat här, säger Maria Weståker, som är verksamhetschef för grund- och gymnasieskola i Danderyd.

I förundersökningen framkommer att pojken sålt droger till ungdomar runt om i Stockholmsområdet. Försäljningen ska delvis ha skett på skoltid och vid RM-hallen nära Danderyds gymnasium.

Maria Weståker menar att drogförsäljning inte är ett utbrett problem på Danderyds gymnasium.

– Jag kan säga att det är inget vi ser, eller märker av överhuvudtaget, varken att man nyttjar droger eller att det pågår någon försäljninging på skoltid. Vi har otroligt bra och fina elever med höga resultat på den här skolan, säger hon.

Kontakter förmedlas på skolorna

Enligt Boxiao Pan, som är tillförordnad gruppchef på ungdomsgruppen i lokalpolisområde Täby, måste personal på skolorna i Täby, Danderyd, Vallentuna, Österåker och Vaxholm bli mer vaksamma.

–  Jag vill inte påstå att händelsen är unik. Om det är vanligt att det säljs droger på skoltid är oklart, men det är vanligt att det säljs i anslutning till skolan och att det förmedlas kontakter på skolan. I de ärenden vi har så hittar vi konversationer på mobiltelefoner där man pratar om individer på olika skolor. Det jag tycker är viktigt att få fram är att skolorna måste bli mer vaksamma. Bara för att de ligger i välbärgade områden betyder inte det att det inte finns problem, säger han.

Sms-konversation och penisattrap för falskt urinprov. Bilder: Polisen.

Fler penisattrapper har hittats

I skolskåpet på Danderyds gymnasium hittades också en penisattrapp, som enligt polis används för att ge falska urinprov. Flera sådana har hittats i lokalpolisområdet.

– Det har hittats 4-5 stycken sådana i samband med husrannsakningar i bevakningsområdet. Det är ungdomar under 25 år som har dom framförallt. Vad jag tror, är att de lurar framförallt socialtjänsten eller Maria ungdom när de lämnar planerade urinprov, säger Boxiao Pan.