Om det finns indikationer på planerade motaktioner under Pride vill polisen inte gå in på. Foto: Mostphotos

Polisen om Pride: ”Omöjligt att ha stenkoll”

Samtidigt som hotbilden mot HBTQ-personer håller i sig efter förra årets nazistattack väntas fler fira när Stockholm är värdstad för Europride. Det ökar pressen på polisen – men hur de förbereder sig för utmaningen hålls hemligt.

  • Publicerad 14:20, 1 aug 2018

Idag öppnar Prideparken på Östermalms IP och på lördag går den stora paraden genom staden. I år är Stockholm även värd för Europride vilket väntas göra paraden större än vanligt då människor från hela Europa deltar vilket ställer högre krav på polisen.

– Det är inte första gången vi hanterar Pride men det vi ser som nytt för i år är att det kommer vara fler folk i och med Europride, säger Lars Byström, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Attackerades av nazister

Förra året attackerades paraden av Nordiska motståndsrörelsen i höjd med Stureparken. Hur spaningsarbetet har sett ut innan och om det finns några indikationer på planerade motaktioner vill Lars Byström inte gå in på.

– Vår underrättelsetjänst jobbar med de bitarna och fastställer vilka tänkbara scenarion det finns men sådant är ingenting vi kommenterar.

Vad gör ni för att det inte ska hända igen?

– Vi kommer se till att ha personal på de platser vi anser att det behövs, men det kommer vara väldigt mycket folk och omöjligt att ha stenkoll på allting. Vi kan inte ha en polispostering var femte meter. Det är ogörligt.

Hur många poliser kommer arbeta med säkerheten på Pride?

– Vi har anpassat personalintaget efter hur mycket folk vi bedömer kommer besöka årets parad. Det kommer vara uniformerade, civila och ridande poliser på plats men hur många berättar vi aldrig.

Har ni fått kalla in extra poliser i tjänst?

– Det har räckt med våra egna resurser.

Har du något tips till de som ska gå i paraden?

– Se till att ha det så trevligt som möjligt så ser vi till att det blir trevligt också, men annars inga direkta tips förutom att man ser till att ha vatten med sig. Kommer vara ganska varmt.