Klottret kostar SL 140 miljoner om året, enligt trafikregionrådet Kristoffer Tamsons, M. Här sanering i Södertäljedepån. Foto: Åsa Sommarström/Hanna Lilja

Polisen om misstänkta klottrarna: ”Killar med barn, hus och bil”

De 35-åriga män som nu sitter häktade misstänkta för enorma mängder klotter liknar inte vanliga brottslingar. – Det är två killar med välordnat yttre, som har barn, hus och bil. Och båda ligger över 500 000 om året i inkomst, säger förundersökningsledaren Tomas Ivering.

  • Publicerad 14:34, 7 dec 2019

Han vill inte närmare gå in på vad det var som gjorde att polisen nu hoppas kunna binda uppåt 75 klotterbrott, ofta på tunnelbanor och tåg i norrort, till de två 35-åringarna.

Två män gripna – misstänks ha klottrat systematiskt i flera år

– Men det kommer hela tiden in ärenden med klotter och till slut var det inte så svårt att lägga ihop två och två. Vi började kartlägga och det blev ganska enkelt, säger han.

Massklotter

Han vill i inledningen av utredningen inte heller berätta vilken sorts graffiti som männen misstänks ha ägnat sig åt, om de haft konstnärliga ambitioner eller ägnat sig åt enklare tags.

Men omfattningen är mycket stor, enligt polisen.

– Det handlar om många tillfällen, det har varit kort tid mellan gångerna och det har skett repetitivt. Vi kommer gå tillbaka till 2018 i kartläggningen. Vi har en strumplåda i datorn just nu med runt 25 misstankar. Men vi har fog för uppåt det tredubbla. Det är det vi håller på och undersöker.

Höga skadestånd väntas

Trots att männen har goda inkomster kan skadeståndsanspråken bli svåra att betala. Hittills är det bara SL som inkommit med sina anspråk på 230 000 kronor.

– Men det är bara saneringskostnaderna och man har inte tagit med ersättningar för stillestånd och annat.

Dessutom ska MTR redovisa vilka kostnader de haft. Skadeståndsanspråken förväntas alltså stiga kraftigt under utredningens gång.

Höga summor skattepengar

– Klottrarna är inga barnungar. De utgör den organiserade förtruppen till gängen, drogerna, våldet och den vidare brottsligheten. Därtill kostar deras klotter och skadegörelse hederliga medborgare över 140 miljoner kronor om året bara i SL-trafiken, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.

Men i det här fallet stämmer inte teorin om klotter som inkörsport till grövre brottslighet.

– Jag har gett upp att sätta etiketter på folk, säger Tomas Ivering. Jag känner bankrånare som i dag har välordnade liv och bra människor som begår obegripliga misstag. Däremot är det klart att det kan få enorma ekonomiska konsekvenser när det faller en dom på det här.