Erik Widstrand, polisområdeschef City, säger att detonationen är den största i region Stockholm som han känner till. Foto: Olle Anrell

Polisen om explosionen på Östermalm: ”Kraftigaste någonsin”

Explosionen på Östermalm under måndagsmorgonen tros vara den kraftigaste i Stockholm någonsin, säger polisen. Polisen startar nu en särskild händelse.

  • Publicerad 13:11, 13 jan 2020

Polisen berättar att de arrangerat pressträffen på grund av de stora egendomsskador som uppstod.

– Ingen person har skadats men de som bor i närheten mår inte så bra i dag, säger Erik Widstrand, polisområdeschef City.

Detonationen ska vara en av de största någonsin i region Stockholm, och enligt Erik Widstrand kan det till och med vara den allra kraftigaste i Stockholm, någonsin.

– Det här är den kraftigaste som jag känner till, säger han.

Ingen gripen

Polisen har startat en särskild händelse för att utreda explosionen. Målet är att gripa gärningsperson eller personer så snabbt som möjligt.

– Det är någon form av sprängladdning som exploderat, jag kan inte säga i nuläget om det var inne eller utanför huset. Det håller bombtekniker att titta på nu, och gör en undersökning som kommer hålla på ett tag till, säger Erik Widstrand.

Vet ni om någon i huset har en hotbild mot sig?

– Inte som jag känner till, men det är också en sån sak som ska utredas.

Vad innebär en särskild händelse?

– Att vi organiserar oss så att vi får tillgång till hela polisregion Stockholms resurser, det är ett sätt som gör att vi snabbt kan ta beslut och tillföra kompetenser.

Förhör och teknisk undersökning görs just nu och polisen tittar på andra händelser i riket och regionen. Förhör görs med boende och med de som har varit på platsen.

Inget tyder på terrorhändelse.

Huset evakuerat

För en tid sedan var det en bilbrand på samma gata och polisen kommer att utreda eventuella kopplingar.

– Alla händelser som skett i närheten kommer vara intressanta, säger Erik Widstrand kort.

Under 2019 rapporterades om flertalet sprängningar runt om i Stockholm, men anledningen till att polisen kallar till presskonferens just nu är omfattningen på den här explosionen.

– Den effekt smällen kunde ha fått på människor gör att vi kände oss föranledda att kalla till presskonferens för vi har ett stort behov att få in iakttagelser om det här.