Flera handlare i centrum reagerade på stökiga ungdomsgäng under hösten. Foto: Åsa Sommarström

Polisen ökar närvaron i centrum

Polisen har ökat sin närvaro i centrum och menar att stöket har lugnet ner sig. Men medan vissa handlar tycker att situationen har förbättrats menar andra att poliserna är där alldeles för sällan.

  • Publicerad 20:59, 27 apr 2017

Under hösten var det flera handlare i Väsby centrum som reagerade på ungdomsgäng som uppfattades som stökiga. Samtidigt var det flera butiker som drabbades av inbrott och rån under hösten. Både kommunen och polisen bestämde sig för att rikta särskilda satsningar för att öka tryggheten.

Sen en månad tillbaka har polisen högre närvaro i Väsby centrum. De har haft fotpatruller som patrullerar i centrum som en del av deras medborgarlöfte att öka närvaron på otrygga platser.

– Förra året var en del ungdomar som hade ett gränslöst beteende i centrum. Det var en del brott kopplade till det gänget men nu har vi tillsammans med socialtjänsten gjort en del ingripanden, säger Johan Lundgren, polis i Upplands Väsby.

Han menar att lägesbilden i centrum har varit lugnare i centrum.

– Det är fortfarande en hel del stök vid stationen men det har det varit i flera år. Det händer på fredags- och lördagskvällen när en del personer är berusade och börjar slåss, säger Lundgren.

Flera handlare i centrum håller med om att det har blivit lugnare med ungdomsgängen sen i höstas. Då intervjuade Mitt i Asad Salah som driver Väsby Spelhörna. Han berättade att de ibland behövde ringa väktarna när ungdomarna stod och skrek utanför entrén, annars vågade inte kunderna komma in.

– Sen dess har det blivit lite lugnare med ungdomarna. Men vi drabbades av inbrott och det var ett rån i en annan butik så det är svårt att säga att det är lugnt, säger Asad Salah.


Asad Salah berättar att inbrottet i mars har påverkat personalen psykiskt. Foto: Åsa Sommarström


Det är drygt en månad sen en bil körde in genom köpcentrets entré och vidare in i spelbutiken där de stal varor.

– Det påverkade oss mycket starkt. Det var mycket att fixa med och vi drabbas även psykiskt av det som hände. Men vi kämpar på, säger Asad Salah.

”Vi drabbas psykiskt av det som hände. Men vi kämpar på.”

Asad Salah, Väsby spelhörna

Vad gäller ungdomarna har det blivit lugnare men han menar att det fortfarande är stökigt, särskilt vid mellan klockan fem och sex på kvällen.

Klädbutiken New Yorker var en butikerna som reagerade på gängen i höstas.

– Det har blivit lugnare nu, det är inte samma tryck, säger ställföreträdande butikschef Maria Höglund.

Däremot påverkar både rånet i januari och inbrottet i mars. Det innebär en större oro än ungdomsgängen och personalen har skärpt sina rutiner för att förbättra säkerheten.

Flera butiksinnehavare och personal håller med om att bättre nu. Men inte alla.


Maria Höglund, ställföreträdande butikschef på New Yorker tycker att det har blivit lugnare i Väsby centrum. Foto: Josefin Wennang


– Jag har varit med om det ena och det andra, jag har arbetat här länge. Men utveckling nu är katastrofal, säger en butiksinnehavare som vill vara anonym.

– I höstas var det problem med ett visst gäng, de stävjades men det kommer nya. hela centrum har blivit som en fritidsgård. Det är gap och skrik och de skräpar ner. Det skapar otrygghet, säger butiksinnehavaren.

Sofia Olofsson som arbetar i Petit Flour jobbade inte i höstas när det var som värst. Men hon har inte märkt av några problem med ungdomarna som rör sig i centrum.

– De låter men har inte gjort något våldsamt. Jag och många med mig tror jag, har reagerat på att polisen syns mer. De kommer i full styrka med vapen. Det är väl tänkt att det ska inge trygghet men det får mig bara att undra vad som har hänt, är något fel? säger Sofia Olofsson.