Polisen nekar koranbränning – kommunerna rustar

Polisen avslår ansökan om helgens allmänna sammankomst. Regionen och kommunerna gör sig dock redo för att demonstranter kan komma att bränna koraner under helgen. – Vi har flera tänkbara platser som vi håller koll på och vi ser över, Pernilla Vera Jr, säkerhetschef i Botkyrka.

  • Publicerad 15:36, 10 sep 2020

Rasmus Paludan lämnade nyligen in en ansökan till polisen om tillstånd för demonstrationer på fem orter i Stockholm. Enligt ansökan ska de bränna koraner för att håna och förnedra islam.

Under torsdagen beslutade polisen att avslå ansökan.

– Dels är situationen sammansatt av flera konkreta hotbilder, vilket i sig är en avslagsgrund, dels för att vi lever under en pandemi där vi inte ska samlas fler än femtio personer vilket också är en avslagsgrund eftersom vi inte ser att arrangören kan garantera att antalet deltagare begränsas till femtio genom sina åtgärder, säger Carolina Paasikivi, biträdande kommenderingschef.

Kan manifestera utan tillstånd

Ansökan kompletterades med ritningar över platser där man vill manifestera: nämligen Rinkeby centrum, parkeringen utanför Fittjamoskén, Malmvägen i Sollentuna, Husby centrum och Tenstaplan. I själva ansökan stod det även att man hade för avsikt att manifestera i Upplands Väsby men var har inte preciserats.

Rasmus Paludan är känd islamhatare och ledare för det danska partiet Stram kurs. I samband med att Rasmus Paludan sökte tillstånd om att bränna koraner i Malmö uppstod våldsamma upplopp i stadsdelen Rosengård.

Tidigt på torsdagsmorgonen brände person i en keps med ”Stram kurs”-logga en koran i närheten av Rinkeby torg. Aktionen filmades och la ut på youtube.

Paludan uppger i ansökan att vare sig de får tillstånd eller inte kommer aktionerna att genomföras, även om han själv nekas att resa in till Sverige.

”Vi har handlingsberedskap”

I kommunerna är man redo för att det kan bli allmänna sammankomster och oroligheter

Stockholms stad har tillsatt en särskild arbetsgrupp med anledning av av ansökan. De arbetar tillsammans med förvaltningar i staden och  polisen, civilsamhället, trossamfunden och andra berörda kommuner.

Staden kommer att ha ökad närvaro i Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta, Norrmalm och Södermalm och följa utvecklingen.

I Upplands Väsby ligger kommunen samtidigt lågt utåt för att inte bidra till att piska upp en stämning på förhand, berättar kommunens säkerhetschef Mats Johansson.

– Vi har inte så mycket information om detta i nuläget, och har inte fått några indikationer på eventuell tid och plats. Det är ju inte säkert att det blir av, men vi har en handlingsberedskap mellan fredag och måndag om det skulle drabbas kommunen. Vi har också en tät samverkan med poliser och övriga kommuner. 

Sollentuna kommun har tagit höjd för det kan bli en manifestation på lördag, men man vet ännu inte på vilken plats Rasmus Paludan i så fall tänker sig. Kommunen meddelar att samverkan mellan regionens samhällsaktörer är aktiverad och att kommunen jobbar ihop med polisen, Region Stockholm, länets kommuner och andra berörda statliga myndigheter för att ha en beredskap. 

”Skända koranen inte okej”

Även i Botkyrka pågår förberedelserna för fullt, berättar säkerhetschef Pernilla Vera Jr.

– Att skända koranen får aldrig vara okej, vi välkomnar allas olikheter, där är vi jättetydliga. Det är uppenbart att det här är ett försök att provocera, och vi vill uppmana människor att inte falla för provaktionen, säger hon.

Inte heller i Botkyrka vet kommunen var eller när det planeras demonstrationer. Parkeringen vid Fittjamoskén har dock pekats ut i en ritning i ansökan. Platsen ingår i myndigheternas bevakning men även privatpersoner har varit på plats för att hålla koll.

– Vi har flera tänkbara platser som vi håller koll på och vi ser över vad vi behöver samordna ihop med polisen lokalt och med regionala aktörer, säger Pernilla Vera Jr.