Tre skjutningar skedde på kort tid på Söderhöjden, mellan 26 och 30 januari. Två vid Ica Söderhöjden och en på gångvägen till höger i bild. Foto: Mikael Andersson

Polisen misstänker: Lokal droghandel bakom skjutningarna

I nuläget är inga personer frihetsberövade för förra veckans skjutningar på Söderhöjden. Men polisen tror att händelserna kan ha kopplingar till lokal narkotikahandel.

  • Publicerad 11:47, 6 feb 2019

I nuläget är det ingen misstänkt eller frihetsberövad för skottlossningen vid Ica Söderhöjden lördag 26 januari, där en person skottskadades i benet .

Vad gäller misshandeln och skottlossningen inne på Ica Söderhöjden, tisdagen 29 januari, har fyra personer tidigare varit frihetsberövade, varav den sista släpptes sent i fredags.

– När det gäller den person som tidigare varit frihetsberövad, så är den personen avskriven från ärendet, när det gäller de övriga tre kvarstår misstankarna, säger åklagaren Gunnar Zetterqvist.

Händelsen rubriceras som misshandel och grovt olaga hot. Utredningen pekar på att det inte var en riktig pistol som användes utan en så kallad startpistol.

För skottlossningen i närheten av Vasavägen på Söderhöjden, som ledde till att en ung man avled förra onsdagen, finns ingen frihetsberövad i nuläget.

– I övrigt vill jag inte kommentera någonting. Vi vill inte lämna information som riskerar att förstöra utredningen som är i ett tidigt skede, säger åklagaren Ann-Marie Green.

Så jobbar polisen efter skjutningarna på Söderhöjden

Unga från området

Kommunpolisen Magnus Nilsson berättar att det är unga från området som är målsägande i de skjutningar som skett. Enligt honom ska personerna – utan att gå in på detaljer om vem i vilka av de tre ärendena – ha kopplingar till lokal narkotikahandel.

– Det är en stark arbetshypotes. I princip har vi inte känt till de här personerna tidigare, utan det kan röra sig om ringa narkotikabrott, säger Magnus Nilsson.

Han fortsätter:

– De har rört sig i miljöer och med människor som handlar med narkotika, så mycket kan vi säga. Och det finns andra personer som befinner sig betydligt högre upp i den kriminella näringskedjan.

Magnus Nilsson beskriver stämningen bland ungdomar på Söderhöjden som polisen pratat med den senaste veckan som dämpad.

– Skjutningar med dödlig utgång är så tragiskt det kan bli. Det faktum att det här handlar om killar som rör sig på gatunivå, alltså inte är mer kända kriminella personer, gör att det här kan ligga nära många ungdomar, säger han.

Sedan skjutningarna förra veckan har polisen haft extra personal på plats på Söderhöjden, och planen är att trappa ner efter helgen om inte nya händelser inträffar.

En anhållen efter tisdagens skjutning på Söderhöjden