Håll koll på serienumret och märk dina verktyg. Foto: Mostphotos

Polisen: ”Märk era verktyg!”

Hantverkare är usla på att märka sina verktyg. – Det är ett bekymmer säger Vallentunas kommunpolis Stefan Dahlberg. Vi hittar massor av verktyg som vi inte kan spåra.

  • Publicerad 12:11, 9 okt 2018

Vid midnatt i går, måndag, parkerade en hantverkare sin bil på Parkvägen i Vallentuna. Verktygen lämnade han kvar. När han kom tillbaka vid sjutiden i morse hade bilen haft inbrott och verktygen var borta.

Hantverkaren blev av med bland annat ett par skruvdragare, ett kompressoraggregat och en slagborr. Utsikterna att få tillbaka dem är små. Dels eftersom polisen inte gör teknisk undersökning vid bilinbrott, dels eftersom hantverkaren inte märkt sina verktyg och inte heller kunde uppge serienumret på maskinerna.

Omärkt blir ospårbart

Det händer inte sällan att polisen träffar på bilar där det ligger stora mängder verktyg.

 – Då försöker vi slå på serienumren, säger Stefan Dahlgren. Men hantverkare är ofta dåliga på att hålla koll på dem. Så vi hittar massor med verktyg som vi inte kan spåra. Har man inte gjort det får verktygen åka vidare. Det är inte brottsligt att ha verktyg i bilen. Det är ett bekymmer.

Blocket

Verktygstjuvarna har inte svårt att få snabb avsättning för stöldgodset.

– De vet hur det funkar. Lägger de ut det på Blocket kan de få en femhundring för en borrmaskin.

Vad är ditt råd till den som vill kunna få tillbaka sina stulna verktyg?

– På skruvdragare finns naturligtvis serienummer. Men det är bra om man kan göra någon egen märkning också, till exempel att rista in något. Om man uppger vad som står inristat kan vi slå på märkningen och få träff.