Dyra jackor är stöldbegärliga. Foto: Mostphotos

Polisen manar unga att dna-märka sina vinterjackor

Jacksäsongen är igång och därmed risken för stöld och rån, varnar Nacka-polisen på sin facebook-sida, och uppmanar unga att dna-märka sina jackor och telefoner.

  • Publicerad 16:00, 9 nov 2018

Nackapolisen går ut och varnar för stölder och rån av jackor, nu när säsongen för vinterjackor inletts.

I förebyggande syfte, och för att kunna binda misstänkta gärningspersoner till brott, uppmanar polisen till att använda märk-dna på mobiltelefoner, vinterjackor eller annat som kan vara attraktivt för rånare att tvinga till sig.

– Framförallt ska man märka sina vinterjackor, det är ett hett byte på svarta marknaden. Alla telefoner har ju skyddande finesser numera, som ”find my phone”, så det är inte ett lika stort problem, säger Claes Stjernström, polisinspektör och brottsförebyggare i Nacka.

Hur effektivt är märk-dna i polisens arbete?

– Chansen att hitta stöldgods ökar betydligt för oss. Allt som är märkt och spårbart är bra både för att få behålla sakerna och för att märkta saker betingar ett sämre värde på svarta marknaden.

Gäng rånar i Arenastaden

I höst har flera jackrån redan inträffat i Stockholmsområdet. Senast i Arenastaden där gäng gett sig på unga killar och tvingat till sig jackor och mobiler.

Polisen bedömer också att mörkertalet är stort, då alla rån inte anmäls.

”Har man märkt en vinterjacka eller mobiltelefon, så kan polispatruller som träffar på en misstänkt gärningsperson knyta personen till det brottet. Dessutom kan polis uppdaga häleribrott i samband med att personer har misstänkt stulna jackor eller mobiler på sig. Dyra jackor och mobiltelefoner brukar säljas vidare till andra.” skriver Nackapolisen på sin facebooksida.

Märk på flera ställen

Märkningen bör appliceras på flera ställen på jackans insida, till exempel på metallknappar och dragkedjor, tipsar de.

Märk-dna går bland annat få tag på via sitt försäkringsbolag.

– Jag rekommenderar att alltid börja med sitt försäkringsbolags webbutik, där finns det också bäst priser. Men de här produkterna finns lite här och var i dag. De kostar allt från några hundralappar till 1400 kronor för ett större kit, säger Claes Stjernström.

Märk-dna är en syntetisk vätska som penslas på värdesaker, ungefär som nagellack. Vätskan är osynlig, men framträder under uv-ljus. Eftersom varje märkning är unik kan den spåras. Märkningen håller minst fem år på föremål.